Umak od tahinija + jedan dan u Jeruzalemu [foto]

by Ana-Marija

“Ja sam potpuno nesposobna.”

To je bilo prvo što sam pomislila kad sam okusila ovaj umak. Ne znajući za njegovo postojanje (kako, o kako li sam dosad živjela u tom neznanju?!), kad sam ga kušala, pomislila sam (pogrešno) da je u pitanju hummus. Ali koliko god verzija hummusa da sam probala – što tuđih, što svojih – nikad niti jedna nije bila ovako savršeno kremasta i glatka.

Naravno da nije kad hummus sadržava slanutak kojeg ovdje nema i koji se mora osjetiti pod jezikom. Bilo da se opredijelite za guljenje bobica ili ne, ovako svilenkast hummus nećete dobiti – usudila bih se reći – nikad.

Volim hummus u najrazličitijim verzijama, ali zapravo sam tek sad osvijestila da mi je najdraži dio cijele te priče tahini – gusta, kremasta pasta od sezama.

Upravo je tahini (koji možete naći na policama sa zdravom hranom, ali i u ovom receptu) glavni sastojak ovog jednostavnog umaka koji me toliko oborio s nogu. Kremast je i savršeno se slaže s pohanim ljetnim povrćem, salatama, ali i mesom. U Izraelu ga poslužuju i s ribom, ali mada načelno nemam ništa protiv, tu sam sklonija dalmatinskoj školi.

Uz umak od tahinija ostavljam vam i fotogalerijicu koju sam snimila u nekoliko sati koje smo proveli u Jeruzalemu prošli tjedan – naš je kratki izraelski boravak bio toliko dojmljiv da u ovom slučaju što se priče tiče vrijedi ona – ili sve ili ništa. S obzirom na to da nije trenutak za sve – ostavljam vas uz… ništa. Tj. Ništa osim 30-ak fotografija i ovaj genijalan umakić koji može funkcionirati i kao dip/namaz.

Da sam znala za njega prije, sigurno bih ga bila uključila u kuharicu – udovoljava svim kriterijima – ovako ćemo čekati prvu zgodnu priliku da ga ubacimo u neko Pantarulovo jelo.)

UMAK OD TAHINIJA

  • 150 g tahinija (paste od sezama)
  • 120 ml vode sobne temperature
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 propasirani ili jako sitno nasjeckani veći češanj češnjaka (ovdje bi dobro funkcionirao i češnjak u prahu)
  • 1 veći prstohvat soli
  • 1 veći prstohvat mljevenog kumina

Najprije dobro promiješajte tahini u tegli u kojoj ste ga kupili – krupnije čestice obično potonu na dno, a masnoća ispliva na vrh.

U zdjelu stavite tahini, limunov sok, češnjak, sol, kumin i pola vode pa miješajte – ili mikserom ili pjenjačom. Postupno dodavajte i ostatak vode sve dok ne budete zadovoljni gustoćom. Umak bi trebao biti konzistencije poput majoneze.

U staklenki u hladnjaku možete ga čuvati otprilike jedan tjedan.

NAPOMENA:

Zeleniš kojim sam ga posula za fotografiranje je zaatar – mješavina začina čiji sastav varira, ali uglavnom uključuje prepečeni sezam, sumak, majčinu dušicu, origano i ono što se na engleskom zove hyssop, a kod nas izop, ljekoviti sipan ili miloduh (ja nikad čula ni za koje od tih hrvatskih imena, iskreno da vam kažem – ovo me Wikipedija prosvijetlila). U Izraelu se njime obilato posipa topli pita kruh umočen u maslinovo ulje. Ako volite te mediteranske okuse, toplo preporučam da probate.

A sad uživajte u fotografijama – gotovo su sve iz Jeruzalema, osim par komada s plaže iz Ashkelona.

You may also like

Leave a Comment