Moje kuharice

by Ana-Marija

Kuharice trebaju biti korisne, praktične, prepune ukusnih recepata i fotografija od kojih odmah poželite nešto pojesti.

Moraju vam pružiti dovoljno štofa za čitanje i sanjarenje čak i ako taj dan ne namjeravate skuhati ama baš ništa. A ako krećete u isprobavanje novog recepta, moraju vas nježno voditi, baš kao da je u kuhinji s vama baka ili neki dobar instruktor kuhanja.

Potrudila sam se da dvije knjige koje sam napisala budu upravo takve.

 

WHAT’S COOKING IN DUBROVNIK (knjiga izdana samo na engleskom)

PRELISTAJTE NEKOLIKO STRANICA

What’s Cooking in Dubrovnik, moja prva kuharica, izdana 2014., ljubavno je pismo dubrovačkoj kuhinji uz koju sam odrasla.

U njoj se nalazi 120 tradicionalnih recepata iz Dubrovnika i okolice – recepti za predjela, glavna jela, deserte i zimnicu, a svi su zapisani u gramima, ali i u američkim šalicama tako da se rođaci iz Amerike ne uzrujavaju ako nemaju vagu.

Osim recepata, u knjizi ima i bilješki o kulturi i običajima dubrovačkog kraja i – da ne zaboravimo – prepuna je fotografija – svako jelo ima svoju fotografiju, ali tu sui  slike Grada i svih onih detalja koje čine lijepu mediteransku svakodnevicu.

What’s Cooking in Dubrovnik odličan je suvenir iz Dubrovnika ili poklon za onu genijalnu osobu koja voli kuhanje (da, na vas mislim).

Svi su recepti višestruko isprobani jer je riječ o receptima koji su u mojoj obitelji već generacijama. Ako nisu, dobila sam ih od prijatelja bonkulovića i njihovih baka koje dobro znaju što u kuhinji rade.

What’s Cooking in Dubrovnik dobila je prestižnu Gourmand World Cookbook nagradu u kategoriji blogerskih izdanja

 

 

PANTARUL DOMA / PANTARUL AT HOME (dostupna su odvojena izdanja na hrvatskom i engleskom)

PRELISTAJTE NEKOLIKO STRANICA

Pantarul doma (englesko izdanje Pantarul at Home) kuharica je kojoj se bezbrižno možete okrenuti kad vam netko dolazi u goste – bilo da je riječ o formalnom ručku ili večeri u više sljedova ili pak o gledanju omiljene serije s prijatelji(ca)ma.

U kuharici Pantarul doma nalazi se 110 recepata koje možete pripremiti unaprijed tako da, kad vam ekipa pozvoni na vrata, možete sjesti i uživati s njima.

Većina su recepata jela iz Pantarula koja sam prilagodila za kućnu uporabu. Ostala su jela dio našeg kućnog repertoara u koji zavirimo kad nam dolaze dragi ljudi na ručak ili večeru.

A osim recepata, zavirit ćete malo u svakodnevicu našeg restorana i upoznati ljude koji čine Pantarul onim što jest.

Tu je i hrpa savjeta za kuhanje, uređenje stola i organizaciju druženja. Listajte, čitajte, skuhajte nešto i pripremite se na uživanje za stolom!

Zanima vas kako je nastajala?