Pašteta od mascarponea i dimljenog lososa

by Ana-Marija

Kao što sam vam danas obećala na Facebooku,  evo recepta, a i prvi, novogodišnji newsletter bonus skoro je spreman. Na njemu ću još malo raditi večeras, a ako želite da stigne i vama u inbox, klik na pretplatu na newsletter. 

-Ovo ti je neki hummus, a? – pita Lukša, a meni se učini da mu je u glasu doza bojazni.

-Nije, to ti je losos.

-Losos! [oči se cakle i sad sam 100 % sigurna da je ono bila bojazan]

Prije desetak dana na večeri su nam bili kumovi i iako u kuharici izričito napominjem da nije dobro eksperimentirati kad morate nahraniti ljude koje baš svaki dan ne hranite pod svojim krovom, u zadnje vrijeme taj svoj savjet redovito kršim. Uhvatila me opet želja za isprobavanjem novog pa na taj način ubijem dvije muhe jednim udarcem – kuham za društvo, a i za vas, malo veće, virtualno društvo.

O samoj večeri neću duljiti (stižu još dva novoisprobana recepta), ali o paštetici vam moram još ponešto napomenuti. Prvo, ovo je velika količina i uz aperitiv ili vino i neke slane biscotte ili krekere/tost, dovoljan je za predjelo za šest ljudi. Ako poslužujete još nešto „za čupkanje“, slobodno smanjite količinu. Ili nemojte, pa imate marendu i sutra. Just sayin’

Drugo, s obzirom na to da je dimljeni losos prilično slan te da su tu i senf i kapari koji daju dozu jačine, ne pretjerujte u startu sa soljenjem. Prvo napravite blažu verziju, a po potrebi lako dosolite poslije.

I tako, pašteta je kod Lukše dobro prošla, a ni drugi se nisu bunili. Prava stvarčica za grickanje na  blagdanskim okupljanjima.

 

PAŠTETA OD MASCARPONEA I DIMLJENOG LOSOSA

Za 6 do 8 ljudi kao predjelo:

  • 250 g mascarponea
  • 150-200 g grčkog jogurta
  • 30 g (5-6 žlica) sitno nasjeckanog vlasca
  • 20 g senfa
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 žličice kapara
  • 300 g  dimljenog lososa
  • svježe mljeveni crni papar i sol, po potrebi
  • Ikra/kavijar za dekoraciju, po želji

U zdjelicu blendera stavitemascarpone, grčki jogurt, vlasac, senf, limunov sok i kapare pa miksajte dok se sve ne pomiješa.

Dodajte losos i miksajte malo pomalo tako da se većina lososa usitni, ali da ipak tu i tamo ostane poneki veći komad.

Kušajte i po potrebi prilagodite začine te razbacajte malo ikre i/ili vlasca po vrhu.

Čuvajte u hladnjaku do posluživanja. Ova pašteta može se napraviti dva dana unaprijed.

You may also like

Leave a Comment