Kokteli za neznalice: Hugo s jagodama

by Ana-Marija

Kad ne možeš udarit’ po hrani, a ud’ri onda po piću. To je bila najpametnija logika koje sam se dosjetila razmišljajući kako da blog živne dok još nema kuhinje. Vrlo trezveno.

Čaša u kući ima, ima i poneka bočica žeste, a s ciljem što kvalitetnijeg mućkanja, neki dan smo VIP i ja pošli u nabavku shakera i pripadajuće mu cjediljke. Bar nam nije baš nešto svjetski opremljen, ali za početak dosta se toga može smućkati i bez pretjerano egzotičnih sastojaka. Činilo se da plan ima smisla.

I tako kad sam sve to lijepo kupila i dok je nova mućkalica čekala doma, palo mi je na pamet da nemamo ni frižider, a led još manje. Kako impromptu kupnja frižidera po uzoru na kupnju shakera nije dolazila u obzir, priprema prvog koktela preselila se u šank u Pantarulu. [Naravno da sam zaboravila ponijeti shaker sa sobom.]

Da skratim priču, krenula sam od ovog koktela iz četiri razloga:

 1. Jer ga jako volim
 2. Jer ne zahtijeva nikakve preegzotične sastojke
 3. Jer je neviđeno dobro osvježenje u ove ljetne dane
 4. Jer je prikladan za početnike kao što sam ja

Na ovom otkriću mogu zahvaliti Loreti (koja mi je u Zagrebu znala pripremiti najbolje sendviče na svijetu i koja mi jako fali. Ne samo zbog sendviča, da se razumijemo.) U njezinoj verziji u koktel su išle maline ako se dobro sjećam, a nakon malo istraživanja po internetu vidim da se u originalu u Huga ne stavlja nikakvo voće. Kakva greška.

Nije mi vrag dao mira pa sam guglala otkud ovo ime i ima li slučajno kakve veze s meni davno omiljenom televizijskom igrom. Naravno da nema. Originalnu je verziju 2005. smislio Roland Gruber na sjeveru Italije u Južnom Tirolu u gradiću Naturnu i otad je Hugo (ime je izabrano nasumično, nema neku posebnu priču) popularan u Italiji, Austriji i Njemačkoj, a evo i u Lapadu u Dubrovniku (cijela je ekipa uzela po slamku pa smo kolektivno popili jednu čašu – sljedeći put mućkam veće količine).

Za 1 koktel:

 • 6-8 kockica leda
 • 150 ml prosecca
 • 30 ml sirupa od bazge
 • 1 šnita limete
 • 8 listića mente
 • 3 jagode
 • mineralna voda (po želji)
 1. Zdrobite kocke leda (uradi sam metoda: stavite ih između dvije čiste kuhinjske krpe i zdrobite valjkom za tijesto ili nečim sličnim) i ubacite ih u čašu.
 2. Pomiješajte prosecco i sok od bazge pa ga dodajte u čašu skupa s limetom.
 3. Malo protrljajte ili izgnječite listiće mente kako bi pustili aromu, a jagode narežite na četvrtine pa ubacite u čašu (ako vam je bitniji okus od estetike, i jagode malo zdrobite da puste sok).
 4. Po želji dodajte malo mineralne vode.
 5. Dobro promiješajte i poslužite odmah (kad popijete koktel, ostanu vam jagode za grickanje).

p.s. Nemojte zaboraviti na nagradnu igru. Rezultati 12.7. u 12h.

You may also like

Leave a Comment