Sirup za kuhano vino

by Ana-Marija

Kuhano vino na +18 stupnjeva i nije baš neka ideja.

A u momentu kad mi je palo na pamet da za radionicu izrade adventskog vijenca napravim kuhano vino, izgledalo je božićno, zimski, romantično i baš kako treba. Ćorak.  Prognoza vremena nije bila za romantiku.

Na radionici se pio čaj i pokoja čaša vina, a moj sirup za kuhano vino u mraku frižidera čeka neke hladnije dane. Dio sam podijelila, a za dio već imam ideju koga ću i kad pozvati da se grijemo uz mirise cimeta. Ako ne bude +20 stupnjeva, naravno.

No to što mi nismo pili vino ne znači da vi nećete. I ne znači da nisam ni ja dok sam ušminkavala vijenac koji sam donijela doma s radionice. Trenutačno nisam raspoložena za crvenu božićnu klasiku pa sam svijeće maknula, dodala još malo zelenila na mjestima na kojima ga je nedostajalo i zavezala jednu plavu lanenu vrpcu. Uz puno sitnih lampica po stanu i pokoji ukras u mojoj omiljenoj shemi ne-boja, bit će kao bonbon.

A uklopit će se i ove divne Marinski šalice – pripremam dva krasna paketa gurmanskih proizvoda (jedna slatka i jedna slana varijanta) koji će biti spremni taman na vrijeme za Božić i ove su šalice jedan od proizvoda u kutiji. Marina ih je iscrtala prema našoj ilustraciji na zidu u Pantarulu, a ja nisam odoljela da ih par ne završi i u kućnoj kolekciji (mislim, to se valjda mora kad se baviš čim se ja bavim?).

A što se vina tiče, evo recepta koji obožavam jer se može napraviti naveliko i čuvati u hladnjaku pa vaditi po potrebi.

SIRUP ZA KUHANO VINO

Navedena količina dovoljna je za 6 boca vina – po potrebi količine smanjite ili… povećajte. ツ

 • 600 g šećera
 • 300 ml crnog vina
 • sok i kora 6 klementina
 • kora 2 limuna
 • svježa i prepolovljena mahuna vanilije ili 2x burbon vanilin šećer
 • 3 štapića cimeta
 • 3 svježa lovorova lista
 • 10 zrna crnog papra
 • 8 zrna pimenta
 • 8 cijelih klinčića
 • 4 zvjezdasta anisa
 • 6 zrna kardamoma

Sve sastojke stavite u lonac i pustite da mješavina provri. Kuhajte zatim još 3-4 minute i dobit ćete fini, gusti sirup.

Toplog ga ulijte u sterilizirane staklenke ili boce, zatvorite ih i pustite da se sirup ohladi te ga čuvajte u hladnjaku.

Kad poželite skuhati vino, najprije dobro ugrijte sirup, a zatim dodajte vino i kuhajte ga tek toliko koliko je dovoljno da bude toplo. Nemojte da vam provri jer će inače alkohol ispariti. Ako želite da se u šalici nešto događa, pospite po vrhu malo listića badema ili dodajte neki od dekorativnih začina.

 

 

You may also like

2 komentara

Dora 11/12/2019 - 9:59

Draga Ana Marija,

imam pitanje vezano za količine. Nije mi skroz jasno :sramimse: 🙂
Sirupa izađe 6 boca ili se 6 boca vina aromatizira količinom dobivenog sirupa? Koliko gotovog sirupa stavim na koju količinu vina, cca? 😀

Reply
Ana-Marija 17/12/2019 - 22:31

#NemaSrama! 🙂
Nisam baš dovoljno jasno sročila – popravit ću (i hvala!)
Dobivenim sirupom može se aromatizirati 6 boca vina. Dakle, za jednu bocu vina 1/6 količine 🙂
Nadam se da je odgovor još koliko-toliko na vrijeme! 🙂

Reply

Leave a Comment