Rozulin – liker od ruže

by Ana-Marija
rosa centifolia rozulin

Rozulin (rozolin, rozolinu, liker od ruže) ili obožavaš ili mrziš – sredina je rijetka.

Nikad neću zaboraviti poluzgorženi izraz lica jednog dubrovačkog gospara koji je po prvi put u Pantarulu pomirisao kupicu rozulina. Kako mu je sve te godine izmicao, nisam sigurna, ali očito njegovom senzibilitetu miris ruže spada isključivo u parfumeriju.

Ali postoji i jedan sasvim drugi spektar degustatora. Oni koji uzmu kupicu [na slici nije kupica jer smo usred selidbe i u stanu kupica nema], pogledaju boju kao što se promatra kako vino lomi svjetlost, zatvore oči, pomirišu i tek onda gucnu jedan mali, kratki gutljaj – jer rozulin se tako i pije, malo pomalo, s puno uživanja.

Tako je sa svim čega nema na bacanje – jer latice posebne vrste ruže koja se koristi u slastičarstvu nije lako u današnje vrijeme ni naći ni nabrati. Riječ je o vrtsi ruže stolisnice, lat. Rosa centifolia koja se u Dubrovniku naziva vonjača (vonjati – mirisati) ili hlapača (miris hlapi pa otud ime). Važno je da ruža nije ničim kemijski tretirana kako bi bila sigurna za jelo. A jednom kad je izvadite iz alkohola – bit će neprepoznatljiva. Kad sam vas lani pitala što je na slici (a u pitanju su bile latice ruže u krupnom planu nakon dva tjedna u alkoholu), mahom su vam nalikovale na – kiseli kupus!

rozulin rozolina rozulin ruže

Starinski recepti pripremaju se na vrelini Mediterana – latice i cukar u teglu pa na sunce dva mjeseca, sve dok cukar ne izvuče sve arome iz latica ruže. Mračna verzija koju vam danas nudim ona je kako rozulin i sama radim (nemamo balkon niti mjesto na kojem bi tegla mogla bez opasnosti po nečiji život stajati dva sata, a kamoli dva mjeseca) i po okusu nimalo ne zaostaje za onim osunčanima.

A kad dočekate da se rozulin “učini”, tj. da bude gotov, onda ga slobodno možete ubaciti u sve dalmatinske slastice – divno se slaže s medom, suhim smokvama, grožđicama, bademima, orasima, lovorom i jagodama. O rozati i pinci da ne govorimo – ako nema rozulina u ormaru, njih i ne počinjem praviti.

rozulin liker od ruza
ROZULIN – LIKER OD RUŽE

 

  • 150 g latica mirisnih ruža (Rosa centifolia, dubrovački: hlapača, vonjača)
  • 500 ml blaže rakije ili votke (75%)
  • 700 g kristal šećera
  • 500 ml vode

Latice pažljivo pregledajte, operite i osušite. Ako naiđete na laticu koja nije posve svježa, uklonite je.

Složite ih u bocu i prelijte alkoholom.

Bocu čvrsto zatvorite i ostavite dva tjedna na tamnom mjestu.

Skuhajte sirup od šećera i vode na laganoj vatri  – pomiješajte šećer i vodu u loncu i čim se šećer otopi, uklonite ga s vatre. Pustite sirup da se ohladi pa ga prelijte preko latica.

Promiješajte i procijedite kroz gazu ili vrlo sitno cjedilo kako bi se uklonili bilo kakvi zaostali komadići ruže.

Ostavite na tamnom mjestu još dva mjeseca, dok se okusi posve prožmu.

You may also like

3 komentara

Marija 29/05/2021 - 11:05

Divno ?

Reply
Lorena Lazarić-Stefanović 29/05/2021 - 18:56

Draga Ana-Marija, kako si u prethodnom postu objavila recept za Rožatu (koju ja obožavam i jedem je samo kada sam u Dubrovniku), odmah sam se bacila u izradu Rozulina (tip istarski). Naime, našla sam neke recepte na internetu i nešto “iskemijala”. Već nekoliko dana su latice “nekih” mirisnih crvenih ruža sa šećerom u rakiji na sunčanom balkonu. Nadam se da će uspjeti…jer mi treba za Rožatu!
Lorena iz Istre

Reply
Ana Soče 01/06/2021 - 12:46

divno:) baš sam se obradovala ovoj “modernijoj” verziji pravljenja rozulina. Hvala ti.

Reply

Leave a Comment