Pametno uređenje kuhinje

by Ana-Marija
Naslovna fotografija preuzeta

Ovaj post trebao bi biti neka vrsta pomoći i izvor par zgodnih ideja  za uređenje kuhinje onima koji će je tek opremati, ali je isto tako i molba vama koji ste to već prošli da mi ukažete na ono na što sam vjerojatno zaboravila prije nego što bude prekasno. Unaprijed vječno zahvalna.

Evo što sam dosad shvatila.

0.a Raspitajte se na više mjesta

Za ono za što će vam na jednom mjestu reći da je nemoguće (i pritom vas pogledati kao da ste netom dobili otpusno pismo s odjela za teške duševne bolesti) na drugom mjestu će se čuditi zašto uopće takvo što pitate. Pa naravno da može (+smiješak). Vezano za to – i cijene nevjerojatno variraju: za istu stvar dobili smo jako različite ponude tako da se isplati otići na više mjesta koliko god vam lijeno bilo.

0.b Mjerite, mjerite pa opet mjerite (sami pa onda opet s majstorom pa opet prije nego što išta potpišete)

Bilo da radite kuhinju po mjeri ili da kupujete već gotovu, sve premjerite jedno… Milijun puta. Kod visine ne zaboravite na cokle, kod kutnih elemenata na letvice koje su potrebne da bi se vrata kutnih ormarića mogla otvoriti, a kod visećih ormarića na izvode za rasvjetu (ako već postoje i ne mogu se micati) u odnosu na to kako se otvaraju vrata ormarića. Ako ugrađujete novi prozor, pokušajte kamenu klupicu izjednačiti s visinom kuhinjske ploče i nikako se nemojte zanijeti i početi naručivati namještaj, a da niste u prostor stavili neke zamjenske ‘modele’ gabarita željenog namještaja (pa makar to bile kartonske kutije) i vidjeli guše li vam previše prostor i je li se ipak bolje odlučiti za neke druge dimenzije. Još jedna napomena: pazite na to na koju se stranu otvaraju ormarići i na to da se vrata ne sudaraju ili otvaraju na krivu stranu.

1 Prilagodite kuhinju sebi, a ne sebe kuhinji

(Slika preuzeta sa Design Sponge)
Ove bi me police dovele do ludila

Ako ste već koji put što u životu skuhali i ako sebe imalo poznajete, znate i što vam se da, a što se da, kao i što volite ili ne. Poanta ove prodike je sljedeća: bez obzira na to što nešto super izgleda u nekom časopisu o unutarnjem uređenju, ako se ne slaže s vašom osobnošću – radije preskočite. (Npr. volim da mi je sve pospremljeno u zatvorene ormariće pa preskačem otvorene police koliko god simpatične bile + znam biti nespretna pa često nešto prolijem, prospem, nečim tresnem pa preskačem porozne radne površine + nisam baš neko oličenje visine pa s obzirom na to da radim kuhinju po mjeri, ormarići idu na niži, a ne na viši standard. Ne vjerujem da ću u dogledno vrijeme narasti 5 cm, a niti da ću početi opsesivno kompulzivno slagati tanjure po veličini i uzorku da bi dobro izgledali. Dakle ništa se neće promijeniti.) Imajući ovo na umu, ako vam se bilo što od prijedloga koji slijede ne čini praktičnim ili u skladu s vašom osobnošću, zanemarite.

2 Što god može, neka bude ugradbeno

(Slika preuzeta sa stranice Buzzfeed)

Ovo je možda pitanje osobnih preferenci, ali meni se čini i praktično. Zašto da mikrovalna zauzima dragocjeno mjesto na radnoj plohi [vidi točku 9] kad se može uklopiti u elemente? Isto tako, mislim da će moda krupnih i samostojećih napa brzo proći pa bih se radije opredijelila za onu skrivenu u kuhinjskom ormariću. Da mogu, najradije bih u donje ormariće ugradila i male ljestve kao što sam vidjela u jednom njemačkom katalogu, ali zasad mi je s ovim budžetom i dobavljačima to samo u domeni science-fictiona.

3 Ako vam je kuhinja mala, zaobiđite sve američke web stranice o uređenju malih prostora

Ameri pod malim prostorom podrazumijevaju kuhinju od 100 m2. Pretjerujem, ali samo malo. Većina je savjeta beskorisna pa si uštedite vrijeme i radije lovite zjake nego da to čitate. Ako baš morate, guglajte ‘tiny kitchens’, to se bliži hrvatskom prosjeku veličine kuhinje.

4 Kad god je moguće, grupirajte stvari po funkcijama

(slika preuzeta sa: Atticmag.com)
Primjer kako ne

Krenemo li od sudopera, najlogičnije je da se pored njega nalazi perilica za suđe, a ispod njega kanta za smeće [zgužvana salveta i riblje kosti s tanjura idu u otpad, tanjur malo stavite pod vodu pa u perilicu, a sve to čvrsto uzemljeni na istom mjestu].Tanjure je u tom slučaju najpametnije držati u gornjim ormarićima poviše perilice jer će vam tako putanja slaganja poslije pranja biti najkraća. Isto tako, plehove za pečenje, začine, kuhače i slične sitnice najbolje je grupirati blizu samog štednjaka/pećnice tako da su uvijek pri ruci kad ih trebate isti tren (da vam ne zagori onaj umak u koji ste ubacili kap brašna viška). Isto načelo vrijedi i za namirnice: začini zajedno, potrepštine za pravljenje kolača isto itd.

5 Ormarića nikad viška

[Naročito ako pišeš blog o hrani.] Ako imate mjesta, produžite viseće ormariće sve do plafona. Dvije su prednosti: više polica + manje čišćenja prašine).

6 Umjesto dubokih polica – ladice i ormarići na izvlačenje

(Slika preuzeta sa: This Old House)

Samo se zamislite kako na koljenima ronite u potrazi na nečim što je sasvim duboko u polici i bit će jasno zašto. Ti su mehanizmi na izvlačenje skuplji nego obične police, ali itekako vrijede. Ako su vam izvan budžeta, dio problema može se riješiti malim rotirajućim policama (engl. lazy susan – ima ih na ebayju po dosta povoljnim cijenama). Osim toga uski ormarići na izvlačenje idealni su za boce (ulje, ocat etc. ), ali i za organizaciju deterdženata i spužvica pa je zgodno imati jedan takav blizu sudopera/perilice ako za njega imate mjesta.

7 Organizacija unutar ormarića

Bez nje ništa. Svaka stvar treba imati svoje mjesto (nisam bolesno uredna, dapače, ovo je čisto stvar praktičnosti) i po mogućnosti svoju kutiju. Stvari koje kupujete u paketićima i vrećicama najbolje je držati u prozirnim(!) plastičnim kutijama. Do tog sam stupnja došla, ali dosad još nisam bila dovoljno pametna da ih jasno označim. Nadam se da će se s novom kuhinjom to promijeniti (što nas opet vraća na točku br 1. Neće. I zato svaka stvar mora imati svoje mjesto da odmah znam što je).

Unutar ladice stavite tzv. organizatore (neki novokomponirani prijevod s engleskog, ali sad se ne mogu sjetiti bolje riječi) – pregrade nalik onima za beštek – tako će ladice biti preglednije i bit će lakše pronaći ono što tražite. IKEA ima nekoliko vrsta.

Osim toga, vrata ormarića često nisu dovoljno dobro iskorištena. Tko god se dosjetio ovom rješenju sa slike, svaka mu čast.

8 Umjesto horizontale vertikala

(Slika preuzeta sa stranice TheKitchn)

Ovaj princip uvelike štedi mjesto u manjim prostorima. Navikli smo neke stvari držati u horizontalnom položaju mada to uopće nije nužno (poklopci, plehovi, tave, anyone?) Sve se to može posložiti okomito. U bivšoj kuhinji imala sam na zidu metar i pol magnetskih držača iz Ikee s posudicama za začine i to je bilo nevjerojatno praktično. Ako ne bude prešareno s novim pločicama, istu ću stvar ponoviti i u novoj kuhinji.

9 Pusti pusti modu

Sada je in staviti pećnicu u razinu očiju, ali meni to baš previše ne leži (ako nije baš najsavršenije očišćena, to je prvo što ćete na njoj primijetiti kad je u tom položaju). Osim toga, često ćete u časopisima vidjeti da po kuhinju vješaju kojekakva umjetnička i manje umjetnička djela i to u blizini sudopera i štednjaka. Hvala, ali ne bih hvala. Jednako kao što ne bih ni kuhinju u kojoj je goli zid između radne plohe i visećih ormarića. Krasno mjesto za mrlje od toća od pomadora kad proključa (onako à la Jackson Pollock).

Međutim, bez obzira na sve, nije ni rješenje igrati baš previše na sigurno. Dodajte nešto što će vas veseliti i po čemu će odmah biti jasno da je ta kuhinja baš vaša (to su u mom slučaju pločice).

10 Raščistite radne plohe

(Slika preuzeta sa: Princess Pinky)
Ovako: ne.

Kao što im ime kaže: to su radne plohe, ne plohe za odlaganje stvari. Nedavno smo bili kod prijatelja na večeri i u njihovoj prilično prostranoj kuhinji nije bilo centimetra na kojem se na brzinu moglo izrezati kruh npr. Ne, ne, ne – cijela je radna ploha bila prekrivena kojekakvim tričarijama kojima je – čini se – to bilo redovito mjesto. Učinite sebi uslugu, nađite mjesto za sve te sitnice [vidi točku 6] i na radnoj plohi ostavite samo ono neophodno (u mom slučaju to će biti samo mikser). Dekoracijama također tu nije mjesto. Kome se uopće da početi kuhati kad prvo treba 10 min kopati da bi se došlo do mjesta za kuhanje? Krajnje nepraktično.

11 Rasvjeta

Čak i ako mislite da neko jelo možete pripremiti zatvorenih očiju, ne bih preporučila kuhanje u mraku. Dakle, idealne bi bile tri vrste rasvjete: standardna plafonska rasvjeta, rasvjeta s donje strane visećih elemenata koja osvjetljava radnu plohu tako da dobro vidite što radite i ambijentalna rasvjeta [ako se pravilno upotrebljava, kuhinja može biti najromantičnije mjesto u kući]. Pod ambijentalnom rasvjetom podrazumijevam visilicu poviše stola (idealno bi bilo s potenciometrom) + pokoju svijeću Te dvije stvari čine čuda (ne samo za tešku romantiku nego i za večere s prijateljima kad niste stigli baš sjajno raspremiti kuhinju jer ste previše vremena potrošli na neko šeprtljavo predjelo koje ste slagali sat i pol umjesto sat).

OK. Toliko od mene. Što sam zaboravila?

You may also like

9 komentara

Zuba 16/07/2015 - 14:02

Ovo si odlično složila! Slažem se za zatvorene prostore, puno bolje od polica koje privlače prašinu i mrlje.
I super ti izgleda kuhinja(ovo što se vidi) 🙂

Reply
anamarija 16/07/2015 - 17:12

Hvala ti. To je sad samo kostur, ormarići su u izradi i sve bi trebalo doći na svoje mjesto za otprilike jedan mjesec 🙂

Reply
Maja 16/07/2015 - 19:20

Ugradite drobilicu smeća u sudoper. Neopisvo dobra stvar. Nema više začepljenih cijevi i čišćenja mrežice sudopera, a organski otpad u potpunosti eliminira iz vrećice što praktično znači da smeće ne smrdi i ne curi.

Reply
Ivana 16/07/2015 - 20:15

Hahaha, baš si me nasmijala. I, s većinom si u pravu, osim pećnice u visini očiju. U vrijeme kad sam ja radila svoju kuhinju po mjeri nakon mnogo premišljanja shvatila sam da nema druge no smjestiti je u razinu očiju. Nigdje drugdje jednostavno nije mogla biti (kuhinja je tiny tiny u širinu, ali vrlo visoka pa je sve što smo mogli išlo u visinu!). Tada baš nisam bila sretna s tim rješenjem, ali da sada idem ponovo raditi kuhinju, ponovila bih. Pregledno i kad često nešto pečeš (a ja pečem, a mislim da i ti ;), onda je jako praktično što samo baciš pogled dok istovremeno hladiš kremu u sudoperu i topiš čokoladu za glazuru na štednjaku, Okret glave koji stupanj u suprotnu stranu i možeš raditi i treću stvar istovremeno ;)) I dodat ću još što sam naučila o posudicama sa začinima: najbolje im je u ladici. Vani su jednostavno bile previše prljave i nespretne. Ovako su u ladici, s natpisom na čepu i ja zadovoljna. ah, da… ne zaboravi negdje ušarafiti dvije, tri šipke za kuhinjske krpe! Sretno s kuhinjom i veselim se vidjeti finalni proizvod! 😉

Reply
Sjajolika 16/07/2015 - 20:32

Odličan 😀 Sjedi pet! Potpisujem 99% (osim onoga s elementima na izvlačenje, ja nekako imam filing da je to gubitak prostora) i pogotovo ovo s “malih kuhinjama” i fensi centerpiece napu LOL… A one “Variera” organizatore za ladice nipošto ne preporučujem jer se zatufinjaju samo tako (pogotovo kad vruć i vlažan beštek čami preko noći u ladici)… Mi smo evo ima po godine renovirali tj. nismo još gotovi (fali zadnja šestina radne plohe, lajsna, jedan gornji ormarić i šank…) Ikea je spas <3 Pomalo ti zavidim jer je cijeli proces baš ispunjujuć (u svakom smislu i kontekstu), ali opet, drago mi je što je veći dio posla iza mene hahaha 😉

Reply
Aneta Kalogjera 17/07/2015 - 5:08

Razmisli i gdje ćeš staviti koš za smeće. Slažem se s prethodnim komentarom da je pećnica u razini očiju praktičnija, a i dobro mi to izgleda, pogotovo ove nove pećnice imaju zatamnjena stakla pa se fleke ne kuže toliko, ako uopće 🙂 Ja bih još dodala jedan savjet uz onu lazy susan instalaciju za kutne elemente – donji elementi bi svi (osim ispod sudopera jer ne ide) trebali zapravo biti ladice zbog praktičnosti, preglednosti i iskoristivosti. Ako planirate stavljati nešto izuzetno teško u njih, npr. jedno 10 gusanih tava, nemojte 😉 Jest da je i ta varijanta skuplja, al se isplati. Naravno ne zaboravite na trokut – sudoper, frižider i štednjak bi trebali biti tako raspoređeni, i ako kupujete perilicu i ako vam je to izvedivo, staviti je odmah lijevo ili desno od sudopera. To gdje će ići začini i što ćete držati na radnoj plohi, mislim da je stvar osobnog odabira. Iako ako nemamo puno radnih ploha, a u Hrvatskom kuhinjama ih mahom nema, da micat što više toga i spremat u ormariće. I za te iste hrvatske kuhinje – uvijek i svakako ormarići do stropa, imaš više mjesta, i da, kako ti kažeš, ne brineš brigu oko prašine, a i vizualno povisuju prostor. Iako pravila su da se, ako imaš dobar razlog, krše 😉

Reply
IvanaC 17/07/2015 - 8:19

Odlična si! Imamo identičnu logiku, kao da slušam sebe i u istoj smo fazi izrade! Moja će kuhinja samo doći nadam se tjedan dana ranije. Pločice su ti genijalne! Jako mi se sviđa taj đir, ja ih imam u hodniku na podu pa smo u kuhinju stavili jedne diskretnije, isto jako lijepe. Jedva čekam vidit konačne slike! Ove metalne kutijice za začine su genijalna ideja, i sama si to priželjkujem. Još sam predvidjela šipku sa lončićima sa bosiljkom i mentom na zidu iznad kuhinjske ploče.

Reply
Sanja 17/07/2015 - 11:46

Mislim da je ova ideja o ugradbenim elementima nije baš dobra samim time što ti uređaji neće trajati vječno, a da ti se nebi dogodilo kao većini ljudi, probaj to izbjegnuti ili napravi neku standardnu mjeru jer se može dogoditi da uređaj crkne, a niti jedan drugi ne stane više tu.
Moj savjet je, nemoj bijele pločice! 🙂 I ne mat.
Ovo što si rekla za zakrčenu radnu ploču, ljudi vole sve pokazati što imaju. Najbolje je sve pospremiti i ostaviti samo ono što ti često treba 🙂
Moja kuhinja je isto zbilja mala i u potkrovlju je ali tu ima prostora za nepovjerovati. Meni je najdraže to što imam šank te cijela kuhinja izgleda u kvadrat. Na tom šanku imam prostora tj. ormariće i s jedne i s druge strane (što je jako jako korisno), a pošto nemam prostora ispod krova gdje mi je dio radne ploče, ovaj dio kod šanka ima i nadšank koji je sa dvije inoxove cijevi povučen malo prema van tako da tu mogu raditi istodobno npr. kolače i držati odmah pleh na tom nadšanku. To je apsolutno moja preporuka.
Ovako to izgleda:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/10570502_10152535724327510_1971310294193332838_n.jpg?oh=1f46b675ff61ed83d85168933beb3198&oe=565A1C37

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/s720x720/10569044_10152535724517510_8371813153198128260_n.jpg?oh=8574d30f6211326ea9aefa4c53803317&oe=561C8D58

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/s720x720/10561607_10152535724412510_2971017350049818684_n.jpg?oh=445554e4fa29b60942b1d2538d620cf5&oe=564EA9C9

I ako voliš bijelu boju (u mom slučaju je kuhinja bijela sa srebrnim/sivim ručkicama, uzmi bijelu. Nije istina da je održavanje teško 🙂 Kod mene je to akril, ja sam jako zadovoljna! E i da, ovakve ručkice što idu duž ladice su puuuuuno bolje od onih koje se našerafe.
Eto, toliko od mene 🙂

Reply
Anastazija 18/03/2020 - 13:08

Toplo potpisujem dio s traženjem ponuda na više strana. Razlike u cijeni znaju biti velike, a ako uređujete cijeli stan, ne samo kuhinju, svaka kuna jako puno znači. Jedna preporuka iz osobnog iskustva – što dalje od lakiranih elemenata. Koliko god pazili, nakon par mjeseci prekrivena je ogrebotinama, pogotovo ako imate klince i kućne ljubimce 🙁

Reply

Leave a Comment