Kako izbijeliti koru jaja

Jupiiii! Kuharica je napokon iz mojih ruku prešla dalje – hrvatska je verzija prelomljena i sada na korekturi, izrađuje se indeks, a engleska će biti prelomljena za dan-dva i isto tako ide dalje na inspekciju i indeksiranje. To znači da ja imam mrvicu više vremena da se posvetim svemu što je svih ovih mjeseci bilo u drugom, trećem i četvrtom planu.

Godinama po časopisima gledam pisanice pastelnih tonova i uzdišem za njima, a nakon što sam lani s vama podijelila nekoliko načina za dobivanje lijepih nijansi prirodnim bojama, jedna mi je čitateljica otkrila trik za pastelne tonove – izbjeljivanje kore jaja.

Postupak je krajnje jednostavan, a rezultat odličan pa ako je i vama dosadila crveno-žuto-zelena klasika, probajte. Ne treba čak ni puno vremena.

Potreban materijal:

 • jaja
 • alkoholni ocat

Jaja stavite u posudu i prelijte ih alkoholnim octom tako da budu potpuno pokrivena. Pazite da ni jedan dio ne proviruje izvan octa jer neće pobijeliti i kasnije će drugačije upijati boju (časna riječ!). Ostavite ih u octu 10-ak minuta pa ih prebrišite krpicom ili papirnatim ubrusom tako da odstranite površinski sloj boje koji se otopio.

Opet jaja uronite u ocat na 10-ak minuta i cijeli postupak ponovite 3 do 4 puta dok ne dobijete željenu nijansu kore jajeta.

I još nekoliko napomena:

 • Jaja ne bi trebala biti u octu duže od 30-ak minuta – zadržite li se unutar toga vremena nema nikakvog utjecaja na okus jajeta, a bit će dovoljno čak i za najtamnija jaja poput ovih smeđih sa slike (ta nisu bojena, to im je prirodna nijansa).
 • Da biste nakon izbjeljivanja obojili jaja, pripazite da budu sobne temperature (a ne hladna iz frižidera!). Stavite ih kuhati u posve hladnu vodu i nakon što voda provri, kuhajte ih još 10-ak minuta u vodi koja lagano vri.
 • Izbjeljena jaja nešto su krhkija pa njima pažljivo rukujte, no čak i ona koja blago naciknu ne izgledaju loše.
 • Također brže primaju boju pa će biti dovoljno vrlo kratko vrijeme da poprime nježnu, pastelnu nijansu poput ove plave na slikama.
 • S obzirom na to da su jaja vrlo kratko u boji, boja neće probiti kroz koru jajeta.
 • Za prirodne načine bojenja, pogledajte ovaj post.

6 Comments

 1. Jasna

  Uvijek u istu zdjelu sa octom vraćamo ili svaki put novi ocat?

 2. Tanja

  Bash see veselim probati. Do sad sam kupovala bijela jaja ne bi li dobila pastelne nijanse….
  Btw, fotke su fantastične!!!
  🎈

  • anamarija

   Super, nadam se da ćeš uspjeti! 🙂 Hvala, sve je išlo dosta nabrzinu, ali nekad baš to najbolje i ispadne 🙂 <3

 3. Gordana

  Izbjeljivanje jaja je fantastican postupak, no prilikom bojenja prirodna boja se nije uhvatila za jaje. Neki savijet možda?

  • anamarija

   Nisam sigurna! Ovaj put nisam baš imala vremena za eksperimente pa sam ih bojila standardnim bojama, ali znam da je nekoliko ljudi radilo s prirodnima i to na izbijeljenim korama (poslali su mi fotke) i super je ispalo. Treba vjerojatno malo eksperimentirati – žao mi je da nisam od veće pomoći!

Leave a Comment