Kako izbijeliti koru jaja

by Ana-Marija

Jupiiii! Kuharica je napokon iz mojih ruku prešla dalje – hrvatska je verzija prelomljena i sada na korekturi, izrađuje se indeks, a engleska će biti prelomljena za dan-dva i isto tako ide dalje na inspekciju i indeksiranje. To znači da ja imam mrvicu više vremena da se posvetim svemu što je svih ovih mjeseci bilo u drugom, trećem i četvrtom planu.

Godinama po časopisima gledam pisanice pastelnih tonova i uzdišem za njima, a nakon što sam lani s vama podijelila nekoliko načina za dobivanje lijepih nijansi prirodnim bojama, jedna mi je čitateljica otkrila trik za pastelne tonove – izbjeljivanje kore jaja.

Postupak je krajnje jednostavan, a rezultat odličan pa ako je i vama dosadila crveno-žuto-zelena klasika, probajte. Ne treba čak ni puno vremena.

Potreban materijal:

  • jaja
  • alkoholni ocat

Jaja stavite u posudu i prelijte ih alkoholnim octom tako da budu potpuno pokrivena. Pazite da ni jedan dio ne proviruje izvan octa jer neće pobijeliti i kasnije će drugačije upijati boju (časna riječ!). Ostavite ih u octu 10-ak minuta pa ih prebrišite krpicom ili papirnatim ubrusom tako da odstranite površinski sloj boje koji se otopio.

Opet jaja uronite u ocat na 10-ak minuta i cijeli postupak ponovite 3 do 4 puta dok ne dobijete željenu nijansu kore jajeta.

I još nekoliko napomena:

  • Jaja ne bi trebala biti u octu duže od 30-ak minuta – zadržite li se unutar toga vremena nema nikakvog utjecaja na okus jajeta, a bit će dovoljno čak i za najtamnija jaja poput ovih smeđih sa slike (ta nisu bojena, to im je prirodna nijansa).
  • Da biste nakon izbjeljivanja obojili jaja, pripazite da budu sobne temperature (a ne hladna iz frižidera!). Stavite ih kuhati u posve hladnu vodu i nakon što voda provri, kuhajte ih još 10-ak minuta u vodi koja lagano vri.
  • Izbjeljena jaja nešto su krhkija pa njima pažljivo rukujte, no čak i ona koja blago naciknu ne izgledaju loše.
  • Također brže primaju boju pa će biti dovoljno vrlo kratko vrijeme da poprime nježnu, pastelnu nijansu poput ove plave na slikama.
  • S obzirom na to da su jaja vrlo kratko u boji, boja neće probiti kroz koru jajeta.
  • Za prirodne načine bojenja, pogledajte ovaj post.

You may also like

6 komentara

Jasna 14/04/2019 - 14:17

Uvijek u istu zdjelu sa octom vraćamo ili svaki put novi ocat?

Reply
anamarija 14/04/2019 - 15:59

Uvijek u istu! 🙂

Reply
Tanja 14/04/2019 - 18:21

Bash see veselim probati. Do sad sam kupovala bijela jaja ne bi li dobila pastelne nijanse….
Btw, fotke su fantastične!!!
?

Reply
anamarija 15/04/2019 - 13:34

Super, nadam se da ćeš uspjeti! 🙂 Hvala, sve je išlo dosta nabrzinu, ali nekad baš to najbolje i ispadne 🙂 <3

Reply
Gordana 15/04/2019 - 19:37

Izbjeljivanje jaja je fantastican postupak, no prilikom bojenja prirodna boja se nije uhvatila za jaje. Neki savijet možda?

Reply
anamarija 06/05/2019 - 21:55

Nisam sigurna! Ovaj put nisam baš imala vremena za eksperimente pa sam ih bojila standardnim bojama, ali znam da je nekoliko ljudi radilo s prirodnima i to na izbijeljenim korama (poslali su mi fotke) i super je ispalo. Treba vjerojatno malo eksperimentirati – žao mi je da nisam od veće pomoći!

Reply

Leave a Comment