Salata od rotkvica, krastavaca i naranče

by Ana-Marija

Možda sam vam to već i rekla, ali jako volim popise, i to one tzv. „to do lists“. Uvijek mi negdje poviše stola visi papirić s popisom svega što bi trebalo obaviti. Ti popisi variraju od ultraoptimističnih na koje natrpam zadataka koje se ne bi stiglo obaviti za tri života ako krenem sad  pa sve do popisa koji samo umiruju savjest na kojima se nalaze stvari koje bih i ovako i onako odradila, bile one na popisu ili ne, ali lijepo je ipak nesto prekrižiti na kraju dana.

 

Popis za ovih par dana od četvrtka do ponedjeljka trenutačno je napisan na rozom papiru na kockice, a zakačen je na metalnu pločicu crvenim magnetom. Kakav kič. Anyway, na njemu su se danas nalazile stvari koje sam dugo odgađala i sve odlučila obaviti u jedan dan pa makar na njih potratila cijeli dan.  Sažetak: potratila sam cijeli dan, a nažalost nisam sve uspjela  obaviti, što znači da neke od stavki s današnjeg popisa sele na neki novi, a nema mi mrže stvari nego započinjati novi popis neobavljenim obvezama sa starog.

 

Čemu cijela ova litanija? Na popisu je između ostalog bila i stavka „salata“ koju bi neupućeni promatrač mogao protumačiti kao „pojesti salatu za ručak“ ili nešto tome slično, a netko tko me malo bolje poznaje, vrlo bi lako mogao shvatiti da tu salatu ustvari želim podijeliti s vama. Ovo je još jedno od jela s dijetnog repertoara (iako je moj dan danas bio sve samo ne dijetni, prijateljice su me (pre)dobro nahranile), a inspiracija je došla iz kuharice A Month in Marakesh koju sam nedavno kupila i koja u meni baš budi želju za motanjem po kuhinji. U njoj sam vidjela recept za salatu od rotkvica i naranče, ali ja sam htjela iskoristiti sve što sam taj dan imala u hladnjaku pa je nastala jedna dosta zanimljiva kombinacija.

 

Moram priznati, često sam skeptična kad se u slane salate ubacuje voće kao što je to ovdje slučaj, no bila sam vrlo zadovoljna rezultatom. Kombinacija ima vrlo uravnotežen omjer sastojaka, a da je treba opisati jednom riječju, ta i definitivno bila: sočna. Ovo će biti prava salata za vruće ljetne dane. Jedino što mi se čini bitno napomenuti je da maslinovo ulje zaista mora biti blagog okusa i umjerene količine jer će u protivnom prevladati nad svim ostalim sastojcima.

 

Za 2 osobe

  • 2 šake rikule
  • 1 naranča, očišćena i narezana na šnite
  • 1 manji krastavac narezan na ploške
  • svežanj rotkvica narezanih na ploške
  • pola ljubičastog luka, narezanog na kolutove
  • sol i papar
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

 

Pripremite sve sastojke pa ih pomiješajte u zdjeli za salatu.

Posolite i popaprite pa začinite s umjerenom količinom maslinova ulja.

Sve dobro promiješajte i poslužite odmah.

 

 

“Salata” prekriženo i ravno na spavanac. Što vi imate na popisu obveza?

You may also like

0 comment

Tamara 14/05/2011 - 20:40

Odlična ti je ova salata! Meni se baš sviša dodatak voća u slanim salatama

Reply
Vali 15/05/2011 - 8:39

Joj, bas mi je ovo super! 🙂 Ja volim voce u salatama i ovo će biti sigurno za ručak ovaj tjedan! Detoksikacija! 🙂
Ja si jedino zapisem ak idem npr. u grad pa moram hrpu stvari obavit, onda pišem: pošta, badić :), profil 🙂 i tak! 🙂

Reply
Cranberrie 15/05/2011 - 11:11

Mrzim popiseeeee… A u mobu imam po datumima ono sto se bas mora mora…

Reply
Ana-Marija 15/05/2011 - 13:44

@Tamara: hvala ti 🙂

@Vali: i trebat ce nam detoksikacija nakon onoga prekjucer!!!

@Natasa: da, vidjela sam – kod tebe su doslovce slatke obveze u iphoneu :))

Reply
Andrea 16/05/2011 - 20:10

Izgelda da sam ja jedina totalno ne organizirana osoba na svijetu. Naprosto nisam sposobna voditi popise s obvezama, svake godine kupim i rokovnik koji će tome služiti da bi na kraju u njemu upisivala samo gluposti. Sve ostalo pamtim, a znamo što se kaže za one koji pamte, a ne zapisuju. Bez obzira na to, na kraju uvijek sve nekako uspješno odradim pa je valjda i to OK. 🙂
Imam faze kad jedem samo salate (mislim da znaš o kakvim se fazama radi :D) i volim ih. Volim im dodavati i voće i meso i svašta nešto samo da budu zanimljivije (čitaj kaloričnije), ova kombinacija mi zvuči baš dobro i da imam svoju “to do” listu sigurno bi je tamo zapisala. 🙂

Reply

Leave a Comment