Mišancija

by Ana-Marija

 

Što kad ti dan počne tako da prespavaš zvuk budilice i trzneš se sat i 45 kasnije nego što si planirala (a plan je ionako bio na knap), kad otvoriš mail i vidiš da će ti samo da na sve to odgovoriš trebati barem sat vremena (a koliko tek onda da to sve i učiniš), kad u žurbi, nenaspavana bez obzira na bonus od 1h45min iz prve stavke, učiniš prvi korak prema tome da zapališ stan (ali nasreću ga uspiješ i poništiti) i kad ti čak ni taksi ne pomogne da stigneš na vrijeme gdje si trebala?

 

 

U mom slučaju, prvo odradiš što trebaš i moliš Boga da dan krene u boljem smjeru, onda skokneš na placu po malo zelenjave ( na Dolcu mi je došlo prosvjetljenje da bih, kad bih morala birati između toga da doživotno jedem samo voće ili samo povrće  definitivno odabrala povrće) i onda u slastičarnicu po jedan macaron prigodnog proljetnog okusa jagode (koji će se pokazati kao koban jer mi je zbog ideje koja mi je tad sinula poslije cijeli tjedan prošao u znaku macarons).

 

 

Taj slatki zalogaj samo ti malo podigne šećer do popodne kad si možeš spraviti proljetni ručak – mišanciju pod ulje koja će ti svojim okusom izbrisati sav jutarnji stres. Kad proguglate mišanciju, pronaći ćete svakakvih recepata, ali mislim da ju je, kao i sve druge namirnice,  najbolje jesti u kombinaciji koja joj dopušta da sja u punom svjetlu. Proljeće kod mene budi ludu želju za lešo povrćem pod ulje. Jedan je moj prijatelj s fakulteta govorio da nije „na lešo“ nego „na lošo“, ali ja se s tom njegovom konstatacijom nikako ne bih mogla složiti. Svježe, mlado povrće u tom mi je obliku najmilije.

 

 

Dugo sam naopako mislila da je mišancija nekakva miješana salata (tj. da se jede bez kuhanja) i često sam je omjerala, ali je donedavna nisam kupovala. A zapravo je riječ o miješanom povrću koje se mora termički obraditi prije jela. Kombinacija bilja varira od prodavača do prodavača, ali u njoj bi trebalo biti što više nekultiviranih vrsta. Kažu da su prije na otoku Korčuli jeli mišanciju od čak trideset vrsta bilja. To je bih fakat voljela probati, ali čisto sumnjam da se takvo što više može naći.

 

Danas dakle nema recepta. Trk na placu, lijep je dan. Umjesto kolača, danas zeleniš. Ne “na lošo” nego na lešo 🙂

You may also like

0 comment

Tamara 31/03/2012 - 11:26

ma voleeem, voleem 🙂

Reply
Petra Kranjica 02/04/2012 - 15:18

Uh mrzim takve dane, ali mišanciju volim.

Reply
Ana-Marija 07/04/2012 - 2:19

e tu se slazemo 🙂

Reply
Branka - byB 02/04/2012 - 22:13

Nije bio baš najbolji početak dana, ali ipak, …., prvo macarons, pa onda mišancija, ..,i nije tako loše :). Mišanciju sam ranije znala češće kupiti i skuhati, ali sam je u zadnje vrijeme malo zanemarila i mjenjam je za blitvu i špinat. Sada si me baš privukla da je opet kupim i ponovno uvrstim u jelovnik.

Reply
Ana-Marija 07/04/2012 - 2:19

ma i ja kažem – hrana je spasila dan 🙂 misancija je meni relativno novo otkrice pa sam jos odusevljena njom 🙂

Reply
Lidija 03/04/2012 - 14:41

Svekrva mi ovo sprema na lešo s tvrdo kuhanim jajima, začinjeno maslinovim uljem i ostom + sol naravno… ovdje to zovu pazija 🙂

Reply
Ana-Marija 07/04/2012 - 2:18

zna svekrva 😉

Reply
Hrvoje 06/04/2012 - 23:00

Mišanciju volim, kod nas se po polju još uvijek može pronaći svakakvog divljeg bilja za mišanciju, baš sad ima i divljeg luka (češnjaka).

Reply
Ana-Marija 07/04/2012 - 2:17

divota jedna!!! to treba iskoristiti dok ima

Reply

Leave a Comment