Juha

by Ana-Marija

“Zalaufala“ se ja neki dan i ranom zorom pošla trčati. Sve što ću vam reći je da pola sata trčanja po (ravnom) Jarunu definitivno nije isto što i pola sata trčanja po uzbrdicama i nizbrdicama koje su mi za tu aktivnost ovdje dostupne. Stigla doma, uhvatila me “mala snaga“ pa sam se onda fino malo ispružila. Sva sreća da mi je jedan od radnih zadataka za taj dan bio da skuham juhu – to je prava stvar koja vraća (izgubljenu) snagu. Poslije još ostane lešo meso, dodate mu malo pirea i cijeli račak je na stolu.

Najbolja stvar od svega je što je juha nevjerojatno jednostavna za napraviti – sve sastojke u jednu posudu i dalje se stvari odvijaju same! Pametne su bile stare žene koje su svečane ručkove pripremale tako da na početku bude juhica, a kasnije pečenje – juha se sama kuha na štednjaku, a pečenje se samo peče u pećnici = posla ostane minimalno!

Većina vas sigurno nema problema s kuhanjem juhe, ali možda Google jednom lansira ovamo i neku dušu u nevolji kojoj je pod hitno potrebno saznati kako se to pravi “obična“ juha. Ovaj recept je prvenstveno za njih.

koljenica
mrkva (2-3 manje)
pola glavice luka
nekoliko grančica celera
nekoliko grančica peršina
goveđa kocka
malo koncentrata rajčice
sol

Operite meso, stavite ga u posudu za kuhanje i dolijte vode točno onoliko koliko treba da pokrije meso.

Očistite mrkvu pa je zajedno s lukom, opranim peršinom i seleni dodajte u vodu.

Dodajte goveđu kocku, otprilike žličicu koncentrata rajčice i malo soli (kaže moja baba da se tako s malo prirodne soli meso puno bolje skuha).

Pustite da se kuha sat i pol do dva ili ako imate tvrđi komad mesa, još i duže. Ako imate ekspres lonac, sve je gotovo za 45 min.

Kad je gotovo, izvadite povrće (celer, peršin i luk bacite) pa propasirajte mrkvu u juhu.

Odvojite malo juhe u jednu manju posudu i u njoj skuhajte sitnu tjesteninu za juhu (onoliko minuta koliko piše na pakiranju).

Još malo posolite ako treba i ako želite možete posuti s malo cimeta (iako je to puno bolja opcija kad se juha kuha s rižom)

Verzija za ispis

You may also like

0 comment

Ana-Marija 10/09/2010 - 11:41

Komentari sa stare adrese:

29.7.2008 22:53:36 | damijenestoslatko
@dokolica: ma trebale bi ti i ja na piće bez obzira na juhu!!! :)))
25.7.2008 17:07:58 | dokolica
Vidim ja da dok me nije bilo fino se je kuhalo…sve bolje od boljeg…ne znam što da prvo isprobam. Ali kako moja kćer ne želi rižu niti pogledati a kamoli jesti, možda ovo prvo isprobam…možda je ovo način da je prisilim da je jede. Ako uspije, plaćam piće! ;)))
20.7.2008 16:31:57 | damijenestoslatko
ma ovo je progovorila buduća profesorica jezika u meni :))) ne treba mene bas uvijek shvaćati ozbiljno 🙂
20.7.2008 14:14:30 | Neregistrirani korisnik [MaoMao]
A što purgerica zna kojeg je roda selena 😀
19.7.2008 19:33:31 | damijenestoslatko
@Felicije: teleća, teleća :))))

@volim_kuhati: koljenice je vrsta mesa, a kad bi se stavila piletina, to bi onda bila pileća juhica 🙂 ali što jest, jest, svi imaju svoju juhu. živjela različitost 🙂

@MaoMao: ima razlika: kemijski selen je muškog roda, ovo je ženskog 🙂 tako meni mama kaže “isjeckaj malo seleni” (a ne selena 🙂 )
18.7.2008 23:13:07 | Neregistrirani korisnik [MaoMao]
Ma petrusin bih jos i razumjela, i pomidor, i kapulu, ali selen je za mene nešto iz davnih dana kemije… 🙂 Odmah mi je laknulo sad si mi objasnila 🙂
17.7.2008 17:30:14 | volim_kuhati
zanimljiva kombinacija… iako bih ja koljenicu (za koju ni ne znam šta je 🙂 zamijenila piletinom… a sviđa mi se dodatak koncentrata rajčice… a valjda svi imaju neki svoji recept za domaću juhicu, moj je malo drugačiji 🙂
17.7.2008 17:16:44 | Felicije
Nadam se je, budući da ne piše, koljenica ipak teleća a ne tvoja poslije trčanja po Jarunu?
17.7.2008 16:42:41 | damijenestoslatko
@MaoMao: evo vidiš, došla sam doma i zaboravila da ljudi ne znaju što je selen! Tako se kod mene doma naziva celer! (sjetila sam se petrusin zamijeniti peršinom, ali selen nisam) 🙂

@annannass: svi svoju verzju, nego sto! zato kuhanje i jest zanimljivo… bas mi je drago da si se vratila, dugo te nije bilo 🙂
17.7.2008 16:39:48 | damijenestoslatko
@poetika: znala sam da ce biti napada za kocku, ali sto cu ja… 🙂 kod mene se juha tako radi pa i ja inercijom preuzela, valjda sam se tako navikla na taj okus 🙂
17.7.2008 14:29:53 | annannass
a juha je jaaaako jednostavna a opet svak ima ‘svoju’ verziju. u moju juhu dodje paprika i prava poma (umisto konserve) koju strukam preko cidaljke. i persin stavljam u riblju juhu a selen u mesnu. ali sve su to varijacije na temu. pozdrav :)))))) (ex moja3kantuna)
17.7.2008 14:11:57 | Neregistrirani korisnik [MaoMao]
Molim te, objasni meni neukoj, što je seleni? 🙂
17.7.2008 12:45:21 | poetika
Ne dodajem kocku i okrenem kapulu na ploči da malo prižmari i ne štrukajen pobrće a karotu iscikan i stavljan u pjate

Reply

Leave a Comment