Buzara mame Tanje

by Ana-Marija

Ruku na srce, na ovom blogu se nisam baš ubila pišući o morskim plodovima, a i drugu ruku na srce, nisam se baš ubila ni kuhajući jela s njima, a to je ustvari sramota za nekoga tko se rodio dva metra od mora. Tko prizna, pola mu se prašta pa sad kad ste mi to oprostili, sad vam mogu priznati još nešto, a to je da nikad još nisam skuhala buzaru, ovo što vidite na slikama je buzara koju je skuhala mama i koju smo slistili brzinom munje [nakon toga smo trebali ići na turu kajakom, ali sva sreća to je odgođeno za dan poslije jer bi nakon toga objeda kajaci bili daleko od brzine munje]. Nakon dva priznanja, sigurno ste mi sve oprostili (pola+pola). A kao iskupljenje za sve te moje grijehe objasnit ću vam kako to mama pravi buzaru.

3 kg svježih mušula (dagnji)
maslinovo ulje
1 srednji ili veći ljubičasti luk (kapula)
3 veća češnja češnjaka (protisnuta)
koncentrat rajčice
peršin
1 čaša bijelog vina
krušne mrvice

Očistiti mušule. (vidi dolje)

Staviti mušule (sve odjednom ili u više navrata) u široku teću na jaku vatru samo nekoliko minuta tako da se otvore i da puste more.

U drugoj (isto što široj) teći na maslinovom ulju zažutiti luk i onda dodati češnjak.

Prebaciti mušule na zapršku od luka (ne treba ih pomno cijediti, ali ako ne želite da bude preslano i prerijetko, nemojte dodavati baš svu morsku vodu iz prve posude).

Podliti čašom bijelog vina i pustiti da vino malo ispari.

Dodati koncentrat rajčice. Krenite s dvije žličice pa dodavajte dalje ovisno o tome koliko crven toć volite. (koncentrat možete razmutiti i u vinu iz prethodnog koraka)

Dodati peršin i nakon dvije-tri minute dodati krušne mrvice (što više dodate, to će toć biti gušći).

Napomene:
–    Za čišćenje je najjednostavnije uzeti jednu veću kantu (npr. od Jupola), napuniti je vodom, u nju staviti mušule i štapom miješati tako da se napravi centifuga. Promijeniti vodu dva tri puta dok prljavština ne nestane [ovo zvuči kao reklama za Ariel]. Ako nemate kantu, očistite mušule nožićem jednu po jednu (puno mukotrpnije). Mama dodaje da ih baš ne treba očistiti kao pločice u banji, ali da treba imati na umu da to kasnije ide u toć. Eto, sad ste upozoreni.
–    Ako prilikom čišćenja neke mušule isplutaju na vrh, pokupite ih i bacite jer bi mogle biti pokvarene.
–    Buzara se ne kuha dugo – na početku tek toliko da se mušule otvore, a na kraju onoliko koliko je potrebno da dobijete željeni toć. Dugim kuhanjem gube na okusu.
–    Količine su u ovom receptu poprilično odokativne i bitno se ravnati prema vlastitom ukusu. U nas doma se ne pretjeruje s lukom i morskom vodom, ali toć je uvijek narančast od koncentrata i dosta gust.
–    Za predjelo – cca ½ kg mušula po osobi, a za glavno jelo – cca 1 kg mušula po osobi.
–    Ne zaboravite kupiti dosta kruha jer je u ovom slučaju toć pola priče.

You may also like

0 comment

Ana-Marija 02/10/2010 - 20:37

Komentari sa stare adrese:

8.9.2010 14:54:04 | Neregistrirani korisnik [lee]
nisi spomenula, a meni smeta, kad mi dođe pod zub, da bi trebalo istrgnuti onaj mali dio koji visi iz musule, ko nekakve dlačice… mozda ti se to podrazumijevalo, ali znam da ih masu to ostavi….
19.8.2010 0:43:42 | damijenestoslatko
prenijet cu mami pohvale, a za ovo je stvarno kljucno da musule budu sto svjezije!
18.8.2010 11:30:54 | Neregistrirani korisnik []
ja ovo samo mogu gledati i diviti se 🙂 nikad se ne bih usudila sama napraviti jer ovdje nemamo svježe plodove mora, a vjerojatno je ključ da budu 🙂 u svakom slučaju, bravo za mamu! Josipa
17.8.2010 11:47:37 | damijenestoslatko
ja mislim da cu ja kad se odvazim na buzaru u Zg fino uzeti kantu jupola i otici pred zgradu pa nek svi fensijasi u kvartu vide sto je ciscenje musula 🙂
17.8.2010 10:22:11 | Neregistrirani korisnik [Andrea]
Obožavam ovo, naravno! Inače ne znam zašto je čišćenje pedoća toliki bauk, meni je na primjer puno napornije gulit krumpir. 🙂 Inače kad spremam ove školjke tu u Zagrebu onda ih perem jednu po jednu s četkicom. To mi je nekako jednostavnije u malom stanu i kuhinji. 🙂
16.8.2010 20:17:52 | damijenestoslatko
@Cranberrie: evo ovako cemo, kad ja u Zg nadjem dobre musule, zovem svoju omiljenu susjedu na buzaru 😉 @neregistrirani: istina, ali stvarno ih se mora dobro ocistiti jer nema gore od pijeska pod zubima… @grcka: hahaha, znaci da su ipak malo pretjerali…. ne bi nitko od buzare smije postati alkić 🙂 @jelena: ma ja sve to obozavam samo se rijetko prihvatim tog posla, najcesce to bude neka ribica nabrzinu.
16.8.2010 15:41:43 | Neregistrirani korisnik [jelena]
i ja sam se rodila na moru ali taj miris i ukus soli me i dan danas prati…volim sve sto iz njega potice…srecom i ovde mogu da se nadju fine dagnje….odlicno!
16.8.2010 12:14:19 | Neregistrirani korisnik [grcka_mitologija]
jela jednom u restoranu, bilo je toliko vina, da kad sam ustala od stola, zavrtilo mi se 😛 al je bilo prefino…..meni jedino muka čistiti te dagnje iliti mušule 🙂
16.8.2010 10:18:52 | Neregistrirani korisnik []
Uništilo me čišćenje. Ali smo guštali. Bilo je to prije recepta. 🙂 I da, kante Jupola su sveta stvar za čišćenje. 🙂
16.8.2010 9:30:38 | Neregistrirani korisnik [Cranberrie]
a ja moram priznati da to ne jedem 😀
moja mama kuha isto vrhunsku buzaru a što je najzanimljivije niti ona ju ne jede 😀 😀 😀

Reply

Leave a Comment