Tjestenina s bobom, sirom i graškom – proljeće u tanjuru

Evo i nešto slano. U zadnje vrijeme se uglavnom hranim “zelenišem“ s tržnice pa slanih recepata baš i nema u izobilju, ali ovo je jedan Jamie Oliverov koji je u fascikli fotokopiranih recepata strpljivo čekao godinu dana pa je napokon i na njega došao red. Recept je iz Jamiejeve prve kuharice koju smo od obiteljskih prijatelja posudili jednom prilikom i nismo je vratili – 2 godine! Sramota, ali evo javno priznajem. Što je najbolje svaki put kad bi nekome od ukućana pogled pao na tu zgodnu knjižicu, svaki put bi se začulo: “Ajme meni, moramo vratiti ovu knjigu, što će reći oni ljudi….“ Vratili smo je…tek toliko da se zna, a prethodno smo iz nje naučili poneki Jamiejev trik i pokupili par ideja za zgodne ručkove, a ovo je jedna od njih. Iako jako volim bob, nema baš pretjerano recepata u kojima ga se može iskoristiti (bar ne na način na koji se meni sviđa) pa je upravo bob ono što me u početku i privuklo ovom receptu.

Za 4 osobe
150 g svježeg graška
150 g svježeg što mlađeg boba
2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
200 ml vrhnja za kuhanje
Pregršt mente
150 g parmezana
sol i svježe mljeveni papar
450 g tjestenine


Očistite grašak i bob i skuhajte ih po mogućnosti na pari (tako će zadržati najviše hranjivih sastojaka), ako ne možete na pari, u vodi je sasvim ok.

Odvojite pola količine boba i graška i zdrobite u blenderu dok ne dobijete skoro glatku smjesu.

U tavu ubacite ulje i češnjak pa dodajte izmiksani bob i grašak i kako Jamie kaže “muljajte ih po tavi oko jedne minute“ – ovo je jako doar opis jer je to doslovno muljanje .

Dodajte vrhnje i zatim oststak boba i graška te metvicu i lagano kuhajte.

Ubacite pola parmezana i rovjerite treba li soliti ili papriti.

U međuvremenu ste skuhali tjesteninu i sad je prelijte umakom i poslužite s ostatkom sira posutim po vrhu.

Što ja napravih sa sastojcima:
Nisam imala metvice pa sam stavila svoj ljubljeni kopar. S obzirom na to da je ovo prilično blagog okusa, mislim da možete eksperimentirati s vama dragim začinima.

Drugo: malo sam povećala količinu boba i graška. Imala sam pun frižider povrća i ispalo je super pa bih isto savjetovala i vama.

Što se još može:
Za one koji ne vole nikako sir, mogu probati varijantu koju je smislila moja mama. Sir ne dodavaje nikako, ali zato stavite malo propržene pancete. Ovu verziju nisam probala, ali ako se sviđa mom mlađem bratu (koji pomno traži “mirise”, čitaj: začine, u jelima), onda je sigurno dobro.

I na samom kraju, ako volite sir, a ne možete zamisliti obrok bez mrvice proteina, možete na samom kraju pred posluživanje dodati par slanih inćuna.

I uživajte u blagodatima proljetne tržnice!  

Verzija za ispis

0 Comments

  1. Komentari sa stare adrese:

    9.2.2009 13:59:12 | Neregistrirani korisnik [Patkica_ST]
    Nema ga još. To su bile zalihe iz leda.
    8.2.2009 20:11:36 | damijenestoslatko
    već imaš bob? jme blago ti se :))) bas mi je drago da ti se svidjelo!!! 🙂
    8.2.2009 16:23:47 | Neregistrirani korisnik [Patkica_ST]
    Pogodi šta se kuhalo od domaćeg boba šta sam dobila! 🙂 Nisam ljubitelj boba, ali u ovom jelu on dobije sasvim drugu dimenziju. Pravila sam sa parmezanom i pancetom.
    23.5.2008 20:13:40 | damijenestoslatko
    @szrefire: nije bitno kako, glavno da ekstrakt nekako stigne do grada 🙂

    @mygunsandroses: ja sam i poprilično jednostavan tip (bar što se boja tiče…) kad mi ovo dosadi, možda promijenim,lai zasad mi se bijelo jako sviđa (to se vidi i po ljetnim stvarima koje sam kupila ove godine 🙂 ) a tvoj remy je presladak… 🙂 drago mi je da su keksići bili dobi, imam jedne baš slasne u planu, nadam se da ce ti se svidjeti 🙂

    @tamogdjezivimja: meni ti je bob super, a ako nisi bas njegov ljubitelj, ovo bi mogla biti dobra kombinacija jer se poprilično izgubi među ostalim sastojcima 🙂 pozdrav :)))

    @vera4: ma meni je glavno da je meni moja gđa vera zadovoljna 🙂

    @zvrk: :)))

    @dokolica: smislit cu ja nesto i za tebe 🙂
    23.5.2008 19:24:30 | dokolica
    Pozdrav. :)) Od svega navedenog sir je jedino što bi moglo proći. Ne ljubim previše bob a grašak još manje. Ali ne sumnjam da je super za one koji vole ove namirnice. Izgleda super.;)))
    23.5.2008 19:20:48 | Neregistrirani korisnik [zvrk]
    Fino,mmm!

    http://praviseenglez.blog.hr
    23.5.2008 18:15:29 | vera4
    TO!!! :-))))
    23.5.2008 16:08:59 | tamogdjezivimja
    Zvuči fantastično! Nikad nisam bila ljubitelj boba ( a moji ga sade u nenormalnim količinama pa sam se ove godine okušala u rađenju jednog recepta od boba i mladog kozjeg sira – moran ti priznat da me jako zainteresiralo i ubrzo ću i ovo tvoje spremit! Cmok
    23.5.2008 10:37:59 | mygunsandroses
    imam novi dizajn.. jela su ti šarena pa probaj ubacit i boje u blog.. neke s slatkim remyjem.. `zz!! P.S. Oni keksići, dvostruko čokoladni su odlični.. u jedne sam stavila čoksu s keksima a u drugu s lješnjacima.. bili su supač..
    22.5.2008 22:23:23 | surefire
    Mmmmmm, zvuči dobro…
    Hvala, ali ekstrakt će, ako ne stigne u Čokolatin, doći iz Mostara. 🙂
    22.5.2008 21:58:06 | damijenestoslatko
    @mygunsandroses: jesam, i super je :)a što se keksića tiče, sljedeće što ću isprobati je jedna francuska vrsta, samo još nisam sigurna kad, ali bit ćeš obaviještena :)))

    @Pjega: nadam se da je bilo fino

    @volim_kuhati: leća s curryjem je dosta česta kombinacija i mislim da bi ti to mogao biti pun pogodak. leću volim (to je kod nas doma jedno od najčešćih variva), a probala sam i curry i kad zamislim kombinaciju, pomislim:mmm 🙂 a što se boba tiče, to je prava zgodna proljetna namirnica, ja ga jako volim, vjerujem da će i se svidjeti

    @grcka_mitologija: hello moja facebook kolegice 🙂 za jagode s acetom balsamicom sam prvi put cula u jamie oliverovoj kombinaciji o kojoj sam nedavno pisala (eton mess) ali ja ga nisam imala pa sam zamijenila likerom. sad si me zaintrigirala… 🙂 a nadam se da ce se i tebi ova pasta svidjeti, u svakom slucaju bit ce novo iskustvo 🙂

    @Felicije: oooo ne. ovo ljeto se bacam na ribu 🙂 to mi je ljetni izazov…treba sve naučiti 🙂
    22.5.2008 21:34:17 | Felicije
    Ako je proljeće povrtno, valjda je barem ljeto mesno?
    22.5.2008 20:47:45 | grcka_mitologija
    Ovo zvuci za 10, ali nisam nikada jela bob,ali sto se mora nije tesko, bas sam jucer prvi put probala ( nema veze s temom, ali moram reci 😉 ) jagode sa acetom balsamicom i smedjim secerom, nasla na coolinarici i 5 puta sam citala jel dobro vidim za aceto, ali kad sam probala, ima toliko nevjerovatan okus da odsad stalno tako jagode jedem, tako i ovo spremam i probam skoro, bas mi se sve svidja ( kako cu znat jel valja ili ne, ako ne probam 😉 )a posto grasak apsolutno obozavam, recept za 5….pozz
    22.5.2008 20:12:54 | volim_kuhati
    obožavam mladi grašak, a bob još nikad nisam probala… jučer sam baš mami govorila kako se nikada ne sjeti kupiti nešto novo što nikad nismo jeli kao npr. bob ili leću pa sam zato ja krenila u akciju i kupila crvenu leću… već dugo imam spremljen jedan recept za curry s lećom pa se nadam da ću ga ovaj vikend ispobati… a jesam se raspisala… uglavnom, iduće što ću kupiti je bob 🙂
    22.5.2008 16:12:21 | Pjega
    tak nekaj slično smo papali u Nišu
    22.5.2008 15:54:12 | mygunsandroses
    drago mi je da si napokon vidjela stranicu.. ovo mi se čini jako finim.. a kad će neki keksi il nešto?? `zz!!

Leave a Comment