Domaća pasta

by Ana-Marija

 

Dugo sam mislila da je domaća pasta neki bauk, ali onda bi sa svake strane čula kako neko priča da je pravio rezance, sušio ih, punio pastu itd. Omjerala sam u kuharicama sto godina kako bi i ja napravila neki svoj zamotuljak, jednom čak i upregnula mamu da zajedno sa mnom melja neko tijesto (skroz smo krivi recept odabrale, nije ispalo baš bog zna kako) i na kraju bi se sve završilo s tjesteninom iz kutije. Praktično i često – nazamjenjivo.

Ali želja da napravim svoju pastu nije iščeznula zbog dostupnosti Barille i inih proizvoda.

Tu na scenu stupa Nataša iz KitchenAida koja se ponudila da će mi posuditi svoje nastavke za tjesteninu da ih isprobam. I tako smo jedan vikend V.I.P., KitchenAid zvani Kićo i ja krenuli u akciju. Od svih mogućih nastavaka (a ima ih za sve zamislive vrste paste – za lazanje, špagete, raviole itd.) odlučismo se za fusille. Mila nam je ta kratka tjestenina s kojom ne treba puno petljati po tanjuru.

V.I.P. je bio mali (veliki?) od makine, tj. on je operirao s mikserom, a ja sam vrtila fusille i slagala ih da se prosuše. Rezultat? Super. Iako je kupovna tjestenina vrlo praktična, osjeti se velika razlika između nje i domaće.

Ovaj recept ispod primjenjiv je i na druge vrste tjestenine, možete ga upotrijebiti da zamijesite svoje tijesto pa  da ga izvaljate (taj je dio jedino mrvicu teži bez aparata za tjesteninu ili nastavka za mikser) i onda režete na željene oblike ili na veće komade pa dobijete domaće lazanje.

Osnovni recept za tjesteninu:

  • 100 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • malo maslinova ulja (po želji, ako je tijesto presuho)

Ako radite pastu mikserom: stavite brašno u zdjelu i dodajte ostale sastojke pa tucite prvo ravnom metlicom za tijesto 30-ak sekundi, a zatim stavite kukasti nastavak i miksajte dok tijesto ne postane elastično. Po potrebi dodajte maslinova ulja (lagano, malo pomalo, tako da ne bude previše). Tijesto zatim (u komadićima veličine manjeg jajeta) stavite u nastavak za fusille i samo čekate da izađu. Prerežete ih, zavrtite da dobiju pravi oblik i ostavite da se kratko prosuše. Kuhajte u puno provrele vode 2 do 5 min ako je pasta još svježa, a cca 7 min ako ste je skroz osušili.

Ako pastu radite ručno, jednostavno zamijesite sve sastojke i mijesite rukama dok ne dobijete elastično tijesto. Zatim uzmite aparat za tjesteninu pa provucite tijesto kroz njega više puta (preklapajući uvijek u suprotnom smjeru), svaki put smanjujući otvor tako da dobijete što tanje komade tijesta i zatim ih težite na željene oblike (o hand-made oblicima drugom prilikom). Ako nemate aparat za tjesteninu, onda trebate izvaljati tjestaninu što tanje možete ručno (može se, samo treba malo više vremena – stare nonne u Italiji nisu imale nikakav aparat), rezati na željene oblike i kuhati ili sušiti.

 

p.s.

Za koji dan ću vam pisati o mmm… kombinaciji u koju je ova tjestenina upala.

You may also like

0 comment

Jubistacha 05/12/2012 - 14:14

Ja sam u fazi odmjeravanja jednog sličnog stroja koji isto ima nastavak za pastu. Ako bude moj, vraćam se ovdje po recept.
Nego: jesi skuvala dragom pasta šutu? 😉

Reply
anamarija 05/12/2012 - 15:43

hahaha 🙂 Nije dragi dobio pašta šutu, nešto je drugo palo 🙂
(p.s. nadam se da ce biti tvoj i da se vracas po recept)

Reply
Andrea Cukrov 05/12/2012 - 14:19

Gledam prvo fotku i mislim si kako li si ovo izvela, već sam te zamislila kako satima frčeš tu tjesteninu da bi dobila ove spirale. Nekako mi ta slika nije išla uz tebe. 😀
Super izgledaju!
Obožavam domaću paštu, ali dok i mi ne udomimo jednog Kiću moram se zadovoljiti s običnijim oblicima. 😀

Reply
anamarija 05/12/2012 - 15:44

Hahahaha… Znaš ti da baš nema neke šanse da u skoroj budućnosti imam dovoljno vremena za višesatno frkanje 🙂 (a i da imam, pitanje je bi li to vrijeme otišlo na frkanje paste ili štogod drugo 🙂 )

Reply
Tamara 05/12/2012 - 19:25

nema do domaće tjestenine! ajme ovaj nastavak je zakon

Reply
anamarija 17/12/2012 - 18:27

I ja kažem! 🙂

Reply
Laskar 28/12/2012 - 12:07

Odvojila sam si vremena i deljtano pogledala tvoj blog i zaista je nešto posebno.Fotke su prelijepe zaista ne znam da li si profesionalac što se tiče fotografije ili imaš neki super fotić ali ja sam oduševljena.Što se tiče ovoga posta stvarno je poseban uvodi u toplo blagdansko raspoloženje.Zadovoljstvo te je čitati.

Reply
Vesna Nešić 05/12/2012 - 20:38

Koji je ovo aparat? Možeš li mi reći nešto o ovim aparatima?

Moji rođaci majka (poslastičarka) i (sin kuvar) rade u Rusiji, kod gazde. Hteli bi samostalan posao. Jedna od ideja je i restoran koji bi služio samo paste, bez pomagala to ne ide. Oni su u Baškistanu (Sibir) tu ništa nije jednostavno jer plivaju u nafti:-)

Pravim pastu sa onom klasičnom mašinicom po sličnom receptu, sa nešto manje jaja i bez ulja. Domaća je stvarno nezameljiva, mogu misliti šta si napravila. Da pogađamo?:-)

Reply
Nevena 05/12/2012 - 22:08

i ja pomislih ma kako li si frala ovu tjesteninu? već si milim da ću to sutra raditi.. kad ono Kićo je malo pomogao.. 😀 ali super mi je ovo, ja obožavam raditi domaću tejsteninu a nisam si nabavila još niti onaj običan stroj.. jedva čekam nastavak.. fotke su mi odlične, volim tvoj minimalizam i jednostavnost! <3

Reply
anamarija 17/12/2012 - 18:28

Nažalost, nemam bas vremena za ekspermimante tipa frkanje tjestenine do u besvijest pa ovakvi nastavci dobro dodju 🙂

Reply
Nevena 05/12/2012 - 22:09

p.s.: fali “k” u “frkala” 😀

Reply
Milkica 06/12/2012 - 10:14

I ja vec dugo, dugo planiram praviti domacu testeninu, sama, bez mame i miksera, ali nikako da stignem. Zelim i da ju pravim u bojama, imam neke ideje… Valjda ce jednom biti i vremena…

Reply
anamarija 17/12/2012 - 18:30

Te u bojama su mi prekrasne, zasad sam pravila jedino ružičaste njoke 🙂 ali htjela bih cijeli dugin spektar (minus plavo 🙂 )

Reply
Babette Hersant 06/12/2012 - 20:20

Imam volju, imam želju, fali "samo" stroj 🙂 Evo lijepim ja svugdje pomalo koliko ga želim, valjda netko od bližih vidi…… primaju i kartice ;)Šalu na stranu, može se i ručno kad si jako vrijedan 🙂 Lijep post, obožavam tjesteninu.<3

Reply
anamarija 17/12/2012 - 18:31

Ma naravno da se može, samo eto, uvijek nekako vremena manjka. Ja sam isto luda za tjesteninom <3

Reply

Leave a Comment