Marmelada od bresaka i vanilije

by Ana-Marija

Ima li smisla da pišem o mermeladi kad sam tijekom ovih desetak godina o njoj već pisala nekoliko puta? I kad zapravo nemam nikakav novi trik niti savjet?

(nikad od mene clickbait autora)

Možda je došao tko novi, tko nije čitao što sam dosad pisala, a možda će nekome pogled na ovu teglicu probuditi želju da se prvi put okuša u pripremi domaće mermelade. Možda ću nekoga samo podsjetiti na to da je sezona bresaka na izmaku pa da treba požuriti da nam ne umaknu. Možda će netko prvi put u svoju mermeladu ili džem dodati vaniliju, a možda ćete si mermeladu samo i zabilježiti za dogodine.

Pa da ijedna od ovih stvari bude točna, ima ovaj ljepljivi podsjetnik nekog smisla. Ako ništa, barem da mene podsjeti koliko sam sretna što sam je ove godine skuhala.

Naime, iako sam luda za njom, već 5-6 godina nisam ni liznula domaću mermeladu od prasaka (kako mi zovemo breskve). Razloga je za to milijun. A da nije bilo babe i njezinih poznanstava s place, teško bi i ove godine došla do pravih prasaka, slatkih, sočnih, mirisnih, onih kojima se meso samo odvaja od koštice.

Ne znam zašto, ali ove ih godine beru gotovo zelene (ili ja nemam sreće u lovu na najzrelije primjerke). Tvrde su, ne mirišu, nisu slatke. I uzalud ih ostaviš nekoliko dana da dozriju na stolu, nikad neće postići onu razinu sladora kao da su dozrijevale okupane suncem. #ŽalopojkaOverAndOut

Uglavnom, evo kako ćete jednostavno napraviti mermeladu ako uspijete nabaviti lijepe, zrele breskve (a vrijedi i za ostalo voće):

  • ogulite voće, očistite ga i sameljite – ako volite komadiće, ostavite komadiće; ako ne, meljite do kraja. To za mene obično obavi blender.
  • moj omiljeni omjer voća i šećera je 400 g bijelog kristal šećera na 1 kg očišćenog voća
  • na svakih 500 g bresaka stavim i 1 vrećicu vanilin šećera
  • u zamrzivač gurnite jedan tanjurić – pomoću njega ćete kasnije provjeriti gustoću
  • čiste staklenke i poklopce operite još jednom u vrućoj vodi i osušite ih u pećnici zagrijanoj na 110 stupnjeva. Neka stoje u pećnici sve dok ih ne budete trebali napuniti.
  • I nema tu puno filozofije: na jakoj vatri u loncu kuhajte i miješajte voćnu kašu sa šećerom i vanilijom sve dok se ne zgusne. Uklanjajte pjenu s vrha.
  • Kad vam se čini da je mermelada dosegla željenu gustoću, uzmite onaj tanjurić iz zamrzivača i stavite žličicu marmelade na njega. Ako vam se gustoća sviđa (ja npr. volim da mi je marmelada prilično tekuća), prelijte je tako vruću u vruće staklenke iz pećnice. Poklopite odmah i pustite da se ohladi do sobne temperature.

You may also like

4 komentara

Marija 16/08/2019 - 10:56

Draga Ana-Marija, tvoj post me nije naucio nista novo u pripremi marmelade, ali sam zato naucila da je genitiv mnozine od breskve – bresaka. Ja uvijek kazem “od breskvi”. Zakljucak: treba uvijek svratiti na “Da mi je nesto slako” jer se tu uvijek nesto nauci. Lijepi pozdrav!

Reply
anamarija 27/08/2019 - 12:15

Draga Marija, e, od srca hvala na ovom komentaru, baš sam se nasmijala. Pa me onda uhvatila panika. A što ako je zapravo berskvi točno?! #TrčiPoRječnik Izgleda da je oboje ok 🙂

Reply
Mihela 20/08/2019 - 9:06

Pozdrav. Moram priznati da nikad nisam radila marmeladu od bresaka i vanilije. Najčešće radim kombinaciju smokvi i mljevenih oraha te šljiva i ruma. No ovu ću probati. Puno ti hvala na receptu. Već sad mi zvuči prefino…

Reply
anamarija 27/08/2019 - 12:16

Draga Mihaela, hvala na komentaru! Tvoje kombinacije zvuče odlično (nisam dosad još nikad ubacivala orašaste plodove u mermelade, ali vrijeme je da se to promijeni 🙂 )
Ovo mi je najdraža mermelada na svijetu – količinu šećera svatko treba prilagoditi svom ukusu, ali arome su divne. Nadam se da će se i tebi svidjeti!

Reply

Leave a Comment