Stifado iz Multicookera ili što kad nemaš kuhinju?

by Ana-Marija

Otkud da uopće krenem? Od najbitnijeg: preselila sam se nazad u Dubrovnik. Dugo se ta odluka krčkala (kakva fina prehrambena metafora na prehrambeno orijentiranom blogu) i evo tajmer je zazvonio. Prošli vikend popakirali smo VIP i ja cijeli putujući cirkus i kutije poslali na jug. Onda smo zajedno s mojim fikusom Fićom kojeg ste morat ćete tu biljku staviti u pretinac za prtljagu. Panika. I ona dva lista što ima će mu otpasti. Nakon malo nagovaranja, pristao stjuard da ga prebaci negdje tamo u business klasu.

Pa da život ne bi bio dosadan, još smo malo sletili u Split zbog ledene kiše (a dan prije sam sjedila na suncu u 3/4 rukavima), napunili gorivo pa se onda pilot opet predomislio i sletjesmo ipak u Dubrovnik. Ponedjeljak 23:50. Dobro da smo stigli jer su mi usadili neko glupo praznovjerje da ništa ne valja započinjati u utorak. Ponedjeljak 23:50 je još ok.

Planova je jako puno (o tome uskoro). I kutija isto (o tome odmah danas – služe mnogim svrhama).

A jedna od njih mogla bi nam spasiti glavu u situaciji gdje baš i nemamo kuhinju. Naime, bolje polako i temeljito nego sve na ho-ruk pa nikako i zato mi s kuhinjom čekamo još neko vrijeme. Ali nije sve tako sivo. Netom prije selidbe dobila sam prijedlog za suradnju koji će nam olakšati to beskuhinjsko stanje.

Znate da kod mene nema baš previše tih reklamnih stvarčica – samo dobro i provjereno. Kad mi je Ivana iz agencije Abrakadabra prvi put počela pričati o Multicookeru mislila sam ili da mi priča priče ili da sam je nešto krivo razumjela – uređaj u kojem možeš i kuhati i pržiti i peći (o pravljenju džema i jogurta da ne govorim) – a nije štednjak+pećnica? Upravo tako.

Dali su mi Philips Multicooker na testiranje i stvarno radi sve što sam nabrojila. Kuha, peče, pirja, kuha na pari i što je najbolje – sve to radi sam dok se vi bavite nečim drugim (pakiranjem kutija npr.) Isto tako ima i opciju “keep warm” pa nakon što je gotovo, jelo cijelo vrijeme održava na optimalnoj temperaturi za posluživanje (dakle, čeka vas topao obrok kad dođete doma s posla npr.)

Točno dan nakon što sam promijenila adresu ekipa je predstavila uređaj na pressici u Kulinarijatu i kuhali su stvarno svašta – od rižota do kolača. Pokazali su sve njegove funkcije (a puno ih je), dobro se družili (žao mi je da sam to propustila) i objasnili sve što Multicooker radi i kako pomaže kad tempo života postane toliko brz da ga nije lako sustići.

Iz ove sadašnje perspektive čini mi se kao super rješenje za sve koji vole da se ručak pravi sam, za studente u domovima, za vikendice gdje baš i nemate cijelu kuhinjsku opremu ili za padobrance bez kuhinje kao što sam sada ja.

Cijena mu je 899 kn, a kupnjom do 20.6. dobiva se 60 dana probnog roka. Sve informacije, upute i recepti nalaze se na službenoj stranici, a ovdje ćete naći jedan idealan za sve koji vole nešto na žlicu – grčki stifado tj. gulaš s ljutikom. Prvi put sam ga probala kod Andree na jednom ručku koji nam je spremila i s kojeg sam se doma vratila jedva dišući. U odnosu na njezin recept napravila sam samo neke sitne izmjene i prilagodila ga kuhanju u Multicookeru. Ali čak i ako (još) nemate ovu korisnu stvarčicu, ovaj gulaš lako možete pripremiti u običnom posuđu.

Za četiri osobe

 • 3 žlice maslinova ulja
 • ½ manjeg luka, sitno nasjeckanog
 • 2 češnja češnjaka, protisnuta
 • 800 g junetine narezane na kockice
 • 200 ml crnog vina
 • 2 žlice aceta balsamica
 • ½ žličice cimeta
 • prstohvat klinčića
 • 1 list lovora
 • 1 grančica ružmarina
 • 2-3 bobice borovice
 • 1 žličica koncentrata rajčice
 • 1 žličica smeđeg šećera ili marmelade od smokava
 • 500 g oguljene ljutike
 • sol i papar
 1. Uključite Multicooker na opciju FRY i u posudu stavite maslinovo ulje, luk i češnjak. Pržite dok luk ne omekša.
 2. Dodajte meso pa pržite povremeno miješajući dok ne posmeđi sa svih strana.
 3. Ulijte vino i aceto balsamico i nastavite kuhati dok alkohol ne ispari.
 4. Dodajte začine i sve preostale sastojke, posolite, popaprite i ako je potrebno, dodajte malo  vode tako da tekućina tek pokriva sastojke.
 5. Namjestite Multicooker na opciju STEW i podesite mjerenje vremena na 1h pa poklopite Multicooker.
 6. Nakon 1 h provjerite je li meso omekšalo, ako nije, produžite kuhanje koliko je potrebno.

You may also like

1 comment

Lorna 28/03/2014 - 11:38

Hm… zvuči dobro, pogotovo za neke izlete u neopremljene vikendice (ok, mora biti struje!), prilikom preseljenja, ljetovanje u opciji da kuhaš sam… jedino pušem na Phillips od kad mi je Idrizi I, Idrizi II i Idrizi III otkazao poslušnost, pa sad kruh pečem u Moulinex-u (mada je u prvom bio daleko ukusniji…. ili mi se to sad čini???) Sretno tamo dolje!

Reply

Leave a Comment