Ukiseljene trešnje

by Ana-Marija

Znam da pojam kiselih trešanja nije baš nešto na što bi vam počele rasti zazubice. Puno bi bojle prošao sočni crni hrušt pun slada koji ostavlja gorko-slatke tragove na majici. Onako, ravno sa stabla. Ili meni još bolje, dobro ohlađen, ravno iz frižidera. Neohlađena trešnja = mlaka limunada. Okej, ali nije to to.

Zahvaljujući ovogodišnoj opsesiji trešnjama (za koju se tješim da je sasvim normalna pojava i zapravo zdrava i da nije baš previše suludo što bih sve obroke ovih dana najradije zamijenila Prunus aviumom – to sam pogledala na Wikipediji da ne biste slučajno mislili da pucam nazive k’o iz topa) neki dan sam preko pauze na poslu kupila dozu trešanja za marendu. Nikad kiselije i nikad gore. Upropastile mi pauzu, ali tako mi i treba kad kupujem u žurbi i ne probam prije nego što izvadim kune iz novčanika.

Ali zato sam ovih dana bila na trešnjevačkoj tržnici i oboružala se svim sezonskim divotama i naravno – trešnjama kojima bi se mogao nahraniti garnizon, a ne jedna ja. Ali kad su trešnje u pitanju:  ja=cijeli garnizon.

A imala sam i razlog da kupim malo veću količinu nego inače. Neki dan sam s dosta zakašnjenja prolistala magazin Sweet Paul summer 2013 i nije bilo apsolutno nikakvog načina da im prođe sezona, a da ja ne isprobam ovaj recept za ukiseljene trešnje. To je ona receptna ljubav na prvi pogled, kad jednostavno znaš da to moraš isprobati sad i odmah.

U receptu nisam ništa mijenjala (osim što sam dodala zvjezdasti anis) tako da mi ne idu apsolutno nikakve zasluge za njega. Ove će trešnje biti super u sendvičima, kao dio salate, a nema razloga zašto njima ne dekorirati što vam srce poželi – i na kraju ih naravno pojesti (one nejestive dekoracije ne priznajemo, je li tako? Tako je.). Osim toga, čini mi se da će ova njihova roza tekućina biti odlična za salatne preljeve.

Za tri tegle zapremnine 500 ml:

  • 500 g trešanja
  • 500 ml vinskog octa
  • 500 ml vode
  • 300 g šećera
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • kora 1 limuna
  • 4 lovorova lista
  • 2 pepperoncina
  • 2 zvjezdasta anisa

Sterilizirajte staklenke i operite trešnje. Ako pravite manju količinu koju ćete jesti u roku od nekoliko dana, možete i preskočiti sterilizaciju.

U loncu pomiješajte sve sastojke osim trešanja i kuhajte dok ne provre.

Smanjite vatru i kuhajte još 5 min da se okusi prožmu.

Dodajte trešnje, kuhajte još dvije minute i maknite s vatre.

Ulijte trešnje i tekućinu u sterilizirane staklenke tako da ih napunite 1 cm od vrha, dobro ih zatvorite i stavite u kipuću vodu na 10 min. Pustite da vri.

Izvadite staklenke, pustite ih da se ohlade i čuvajte na mračnom i hladnom mjestu do godinu dana.

You may also like

0 comment

Neja 04/09/2013 - 19:15

Amazing photos!

Reply
anamarija 05/09/2013 - 13:27

Thank you so much 🙂

Reply

Leave a Comment