Džem od jagoda i trešanja

by Ana-Marija

Ne bi nikako bilo u redu da prođe cijela sezona jagoda i trešanja, a da se baš ništa s njima ne napravi. Teško odolijevam sezonskom voću (naročito trešnjama) i ove godine sam ga najviše konzumirala „u originalu“, a ne u kolačima. Neki dan me na placi ipak uhvatio malo veći zanos nego što je ustvari bilo potrebno pa sam imala voća viška. Kupila sam lijepe crne trešnje, a uz njih i jagode kod jedne silno ljubazne gospođe koja mi uvijek izvadi neku fino probranu mjericu koju drži ispod banka.

Došla sam doma, pregledala vrećice i zaključila da bi količina voća bila sasvim pristojna za nahraniti jednu prosječnu hrvatsku obitelj, a ne mene samu. I u popriličnoj strci s vremenom što drugo napraviti nego džem? Moj prvi samostalni pokušaj pravljenja mermelade bio je lani u ovo doba i bio je potpuni promašaj – kako sam uspjela do te mjere upropastiti cijelo brdo prekrasnih trešanja ni dan danas mi nije jasno. Dobila sam, naime, nešto konzistencije malo mekšeg kamena, a okusa najviše nalik čarliju. U međuvremenu su se moje mermeladne vještine popravile i s ovim sam trešnjama s place odlučila to have another bite at the cherry (engl. „okušati se još jednom“ – ako se pitate otkud pojava  engleskih izraza u zadnje vrijeme, tajna leži u tome da spremam jedan ispit koji se tiče baš takvih stvarčica pa mi stalno padaju na pamet).

Sad već prokušanom metodom, kombinacija jagoda i trešanja dala je baš ukusan džem. Jagode sam dobro samljela jer nikako ne volim komade kuhane jagode, a pola trešanja sam ostavila cijele tako da je džem pun komada voća. Požurite isprobati ovo ili nešto slično prije nego što glavne zvijezde nestanu s place.

ZA JEDNU MANJU TEGLICU
400 g jagoda
200 g trešanja
250 g šećera
1 žlica šećer vanilije

Jagode i trešnje operite i očistite pa zatim dobro sameljite sve jagode i pola količine trešanja.

Stavite u višu posudu, dodajte šećer i šećer vaniliju i stavite kuhati na vatru srednje jačine.

Skidajte pjenu koja se skuplja na vrhu i kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. (to se može provjeriti pomoću tanjurića koji ćete staviti u zamrzivač i zatim na njega staviti žličicu džema. Ako je gust koliko želite, znači da je dosta kuhanja, a ako nije, nastavite još neko vrijeme pa ponovite postupak).

Zatvorite u sterilizirane staklenke.

You may also like

0 comment

Ana-Marija 22/09/2010 - 18:58

Komentari sa stare adrese:

7.6.2009 18:34:52 | dokolica
Prekrasan je. Ja sam neki dan bila na vikendici i pobrala trešanja što se je dalo ali smo ih pojeli. Da sam barem prije vidjela ovo. No nema veze, ima ih na placu…:))))) Mljac…
7.6.2009 13:29:21 | damijenestoslatko
@donabella: 🙂

@mljac: joj, i ja bih viska tresanja :)))

@volim-kuhati: vidim ja da si ti jako vrijedna popitanju pekmeza 🙂

@sickoflove: sto ljudi, sto ćudi 🙂

@neregistrirani: hvala lijepa na komplimentu, nadam se da će džem biti uspješan!

@jubistacha: probaj kad stignes, isplati se uvijek imati malo vlastitog džema 🙂

@elephant: probaj i same tresnje, moja mama je radila od tresanja samih i rekla da je odličan, ja nisam imala dovoljno pa sam se odlučila za kombinaciju 🙂

@Vali: blago tebi s takvom mamom i s takvim stablom! 🙂

@obrazovanje-znanost: imas pravo, ima prekrasnih džemova za kupiti i to svakim danom sve više
6.6.2009 8:58:16 | obrazovanje-znanost
Đemove obožavam! Nažalost , prelijena sam , pa ih kupujem. Srećom , ponuda je svakim danom sve bolja i kvalitetnija. Pozdrav ostavljam!
5.6.2009 13:47:10 | Neregistrirani korisnik [Vali]
Divan je! Mama ima trešnju u vrtu, doslovno se ubijam u njima, svaku mi večer bude zlo. Morat ću i neku slasticu napraviti, džem bi bio pravi izbor!
5.6.2009 9:39:32 | Neregistrirani korisnik [elephant]
ja se ovaj vikend bas spremala raditi pekmez po prvi put i to od tresanja, dobila sam od prijatelja iz vrta, ..al ti si me nagovorila upravo sada da pomijesam i s jagodama! 😉
5.6.2009 9:34:31 | Neregistrirani korisnik [jubistacha]
Prekrasno, svakako cu probati!
4.6.2009 23:41:08 | Neregistrirani korisnik []
nema druge nego sutra ujutro ranom zorom do pijace po doslovno zadnje zalihe jagoda i trišanja!svaka čast na kompletnom blogu!Otkrila sam ga tek jučer,ali ću odsada biti redovni posjetioc!
4.6.2009 23:09:58 | sickoflove
njami…:) ali ja volim svježe voče,pogotovo jagode i trešnje…
Marmeladu jedem samo s palačinkama,nemogu ju podnjet na kruhu…

pozz
4.6.2009 22:39:50 | volim_kuhati
fino, fino… ja sam napravila pekmez od jagoda, a idući je nadam se od višanja… joj kad vidim ovu tvoju zadnju slikicu, najradije bih ga sad pravila 🙂
4.6.2009 22:33:55 | Neregistrirani korisnik [mljac%3a)]
ovo mi se svida!!! imam domace tresnje, ne znam kud bi s njima, tako da mi je recept i vise nego dobrodosao! hvala! :*

Reply
Danica Polombito 05/06/2012 - 10:24

Idem probati ali od jako male količine (toliko imam). Čini mi se dobro.

Reply
Ana-Marija 06/06/2012 - 10:37

bit ce dobro 🙂

Reply
Danica Polombito 03/07/2012 - 8:15

Izvanredan je. Posebnog okusa. Os sada je na mom jelovniku!

Reply

Leave a Comment