Medenjaci za koje ne treba slastičarska diploma

by Ana-Marija

Hvala svima koji su se pretplatili na newsletter, već smo fina mala familija, a tko još nije, dođite (evo ovdje) – bit će dodatnih recepata u inboxima.

A sad idemo na posao.

Tko god je išao sa mnom u osnovnu ili srednju školu, znat će da mi mirna ruka nije jača strana. Svi promašeni pogotci u graničaru ili ne-daj-bože pikadu ovih mi se dana čine puno manjim problemom nego to što mi ni precizno ukrašavanje nije forte. A iskreno, nije ni da baš puno pokušavam. Bih sigurno da je za takve stvari više vremena, ali… Prioriteti.

I tako već tjednima uzdišem za prekrasno ukrašenim kolačićima kojima internet vrvi, ali kad stvarno dođe vrijeme da se nešto ispeče, držim se bržih varijanti.

Najsimpatičniju izvedivu ideju ove godine dobila sam u Londonu, u lancu Prêt à Manger u kojem Milan i ja obožavamo doručkovati kad smo na putovanju (svježi sendviči, kroasani s marcipanom, cijeđeni sokovi i dobra kava – prodano).  Čekajući u redu jedno jutro ugledala sam ovog snješka kojemu su dani odbrojeni i odmah znala da to moram pokušati za Božić. Nisam bila mirna dok nisam probala.

Dobra vijest? Jako je jednostavno i šanse da zabrljate su minimalne.

Kao bazu za sve kekse koje vidite na slikama možete koristiti tijesto iz jučerašnjeg posta ili recept za paprenjake (sa ili bez papra). A ako želite svjetlije tijesto, poslužite se ovim receptom. Ili pak zaboravite na sve moje recepte i uzmite neki svoj.

Samo se zabavite, sami ili s malim pomagačima i izrezujte krugove promjera 8-10 cm ako radite snješkiće. Općenito, veće ćete kekse lakše ukrasiti. I ne brinite se ako nemate profi slastičarsku opremu. U DM-u možete kupiti male vrećice za ukrašavanje + nastavke i to sve za dosta nisku cijenu (zaboravila sam koliko, naravno, nije oglas), a ako ni to nije opcija, uzmite najobičniju malu plastičnu vrećucu za zamrzavanje i odrežite joj sami kraj tako da dobijete sitnu rupicu kroz koju će prolaziti glazura. (Zlatni ukrasi na ovom boriću su iz Lidla.)

Moj je plan bio da svi ovi kolačići (osim snješkića, oni su za poklone) završe kao ukrasi na boru, ali u Dubrovniku je nažalost takva južina i vlaga da za to nema ni teoretske šanse.

Za ukrašavanje svih ovih kolačića koristila sam tzv. royal icing. Recept u nastavku (ovo je osnovni omjer, a vi količine prilagodite potrebama).

GLAZURA ZA MEDENJAKE
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • 1 žličica limunova soka

Pjenjačom umutite bjelanjak tako da postane blago pjenast. Dodajte mu šećer u prahu i limunov sok pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Ako vam je potrebna glazura u boji, boju dodajte u već gotovu glazuru i dobro izmiješajte.

IZRADA SNJEŠKA BIJELIĆA (KOJEM SE BLIŽI KRAJ)
  • Kao podlogu napravite kekse promjera 8 do 10 cm
  • Nabavite bijele marshmallows za glave
  • Prvo dekorirajte glave – nacrtajte im smeđe oči i usta, a za nos stavite narančastu točku. Pustite ih da se osuše.
  • Na keksu zatim od glazure iscrtajte špricom obrise “lokve” pa je onda popunite ostatkom glazure.
  • Naposljetku dodajte glavu i pričekajte da se sve zajedno dobro osuši prije nego što budete crtali ruke i dugmad.
  • Nos i dugmad možete nacrtati izravno bojom za kolače (kao što je na slici), ali puno će urednije biti ako obojite glazuru pa medenjake ukrasite njome.

You may also like

2 komentara

Mirjana 22/12/2019 - 22:45

Prekrasni medenjaci i snješko mi se dopada👍❤

Reply
Ana-Marija 30/12/2019 - 11:11

Baš mi je drago! <3 Snješkiće sam zapakirala u male vrećice pa dala za poklone, razveselili su mnoge 🙂

Reply

Leave a Comment