Borići od medenjaka

by Ana-Marija

Prije svega – newsletter. Gnjavit ću vas sve dok vas sve ne skupim na hrpu. Ako niste još, prijavite se ovdje. Ali to nije sve… Šala, šala, to je sve.

Na Instagramu sam vas danas pitala želite li prvo jednostavni ili polujednostavni recept i rezultat je bio 60-40 u korist jednostavnog. (prilično iznenađujuće brojke, očekivala sam nešto bliže 90-10)

Odlučila sam ipak krenuti s ovim, polujednostavnim, iz čistog razloga da imate više vremena ako se odlučite na pečenje. Naime, ovo je jedna od onih tipičnih situacija kad nešto vidite pa kažete: ajme divno, baš jednostavno, sve to stignem kad se vratim s posla/dok je mala u vrtiću/prije spavanja… nadopuni nadobudni niz.

Zato imate mene da vas upozorim da, iako nije nešto posebno tehnički zahtjevno, ipak trebate malo vremena i mira da ovo izvedete. Ne pitajte me otkud znam nego učite na mojim greškama.

Osim borića, na slikama vidite sve faze našeg kuhinjskog stola. Kad me uhvati čistka, na stolu ostane samo cvijeće ili neki ukras na ovom tragu, a onda se tijekom dana tu počenu skupljati sitnice – neke knjige koje se čistaju/čitaju, slikovnice, igračke, komadi keramike itd. Najčešće sam upravo ja ta koja nered i napravi i pospremi. Tako je bilo i jutros kad sam vam htjela snimiti boriće – krenula sam od uredne verzije, a onda mi je tu malo falilo života pa sam dodala svega što je bilo pri ruci. I zapravo su obje verzije stola vjerodostojne. Imamo i čistu i zgužvanu varijantu, najčešće obje unutar 24 h.

Kakvo je kod vas stanje po tom pitanju?

BORIĆI OD MEDENJAKA

Količine dovoljne za 6 borova (2 velika, 2 srednja i 2 mala)

TIJESTO ZA MEDENJAKE
 • 250 g maslaca
 • 150 g šećera
 • 400 g meda
 • 700 g glatkog brašna
 • 1 žličica sode bikarbone
 • 1 žličica mljevenog đumbira (u prahu)
 • 1 žličica cimeta
 • za čokdio tijesta: 25 g kakaa u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA
 • 320 g šećera u prahu
 • 25 g kakaa u prahu
 • Cca 3 žlice vruće vode

 

Tucite maslac i šećer dok maslac ne pobijeli i dok ne dobijete finu kremu (cca 10 min).

Dodajte med, brašno, sodu bikarbonu, đumbir i cimet pa miksajte dok se tijesto ne počne spajati.

Ako želite kućice u dvije boje, podijelite tijesto na dva jednaka dijela i u jednu polovicu dodajte 25 g kakaa u prahu.

Razvaljajte oba komada tijesta između dva komada prozirne folije ili papira za pečenje. Tijesto bi trebalo biti debelo otprilike 1/2 centimetra.

Tako razvaljano tijesto stavite na podložak pa u hladnjak na najmanje 30 minuta.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 140 ˚C, a na papiru nacrtajte i zatim izrežite tri troukuta. Dimenzije su sljedeće :

 • Mali bor visok je 17 cm i ima osnovicu od 8 cm
 • Srednji bor visok je 22 cm i ima osnovicu od 9 cm
 • Veliki bor visok je 29 cm ii ma osnovicu od 10 cm

Izvadite jednu polovicu tijesta iz hladnjaka pa izrežite tri velika, tri srednja i tri mala trokuta. Trebat ćete valjati tijesto iznova tako da biste imali dovoljno za sve. Od preostalog tijesta izrežite sitne zvjezdice.

Pecite izrezane trokute 20-30 minuta te postupak ponovite s drugom polovicom tijesta. Pustite pečene trokute da se potpuno ohlade na plehu (najbolje tijekom noći). Ako im tijekom pečenja rubovi izgube oštru formu, možete ih obrezati nožem sa zupcima.

U međuvremenu napravite glazuru kojom ćete lijepiti borove. U zdjelici promiješajte šećer u prahu i kakao te postupno dodavajte vodu. Ako vam se učini da vam ne treba cijela količina… Ne treba vam.

Glazuru stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom pa je namažite po dugačkim stranicama trokuta i spajajte po tri trokuta iste veličine tako da dobijete malu piramidu/bor. Na vrh bora glazurom zalijepite po jednu zvjezdicu.

Zalijepljene borove ne dirajte najmanje 30 minuta dok se glazura malo stvrdne.

 

Napomene:

 • Možete koristiti i neko drugo, provjereno tijesto ako već imate iskustva s kućicama od medenjaka i sl. – bitno je da je čvrsto i pogodno za slastičarsku gradnju.
 • Pazite da dobro ohladite tijesto prije oblikovanja/rezanja. Mekano je tijesto preelastično i ne drži oblik. U ovom slučaju ne može se preskakati dio s hlađenjem.
 • Najškakljiviji je dio s lijepljenjem trokuta – tu duboko udahnite i prizovite bilo što nadnaravno u što vjerujete upomoć.
 • Vrijeme pečenja ovisit će o tome koju veličinu trokuta pečete, ali i o vašoj pećnici. Pecite trokute dok vam se ne čine suhi na dodir.

You may also like

4 komentara

Ana 21/12/2019 - 10:04

Jučer sam m krenula u akciju, jutros sam nastavila i donijela konačnu (sic!) odluku o tome što će se servirati ove godine. Ovo mi se čini dobrodošlom idejom za korekciju plana. Još da uguram negdje malo mira…

Reply
Ana-Marija 22/12/2019 - 11:25

Nadam se da ćeš ga naći – taj je sastojak najteže pronaći 😀

Reply
Martina 22/12/2019 - 11:23

Draga Ana-Marija! 400g meda? Jel to greška?

Reply
Ana-Marija 22/12/2019 - 11:34

Nije, ovi su dosta slatki i doza je velika (700 g brašna), ali možete smanjiti slobodno za cca 100 g

Reply

Leave a Comment