Kako napraviti tortu u obliku lava

by Ana-Marija
torta lav

Dok me drži rođendansko (ali i aktivno blogersko!) raspoloženje, treba to iskoristiti pa će post biti kratak, ali sladak. Sinjorina Karmen jučer je imala svoj mini prvi rođendan i kako je lavovski odradila sav taj inkubatorski i post-inkubatorski posao, jedino pošteno bilo je da dobije tortu lava.

Kako još nije zaniteresirana za hranu (kakve li životne ironije da moje dijete ne voli jesti), napravila sam tortu za koju sam znala da će u njoj uživati šačica nas odraslih. Sorry, Karmen.

Baza je bila crna torta, a krema kombinacija Nutelle i mascarponea u jednakom omjeru s dodatkom prženih i mljevenih lješnjaka (s ovog linka). Trebat će i na lavovsku dijetu ovih dana.

U svakom slučaju, baza može biti bilo što dovoljno čvrsto da drži oblik, a dekoracija je jako jednostavna za izvedbu. Imam prijateljicu koja je pravi umjetnik kad su u pitanju dekoracije od fondanta i u prvi mah, imajući na umu te njene kreacije, i moje je razmišljanje išlo u tom smjeru. A onda sam se malo prizemljila i zaključila da će biti bolje da ne tražim Meštrovića u sebi (ako ga dosad nisam srela, sva je prilika da i neću) i da pojednostavim stvar. Sve u svemu – lav je dovoljno jednostavan i za najpočetničkije početnike.

Materijal (za tortu promjera 25 cm):

 • žuta boja za kolače
 • 2 cupcakea (svoje sam napravila tako da sam u dno dva kalupa za muffine ulila malo smjese od torte pa ih tako ispekla)
 • cca 300 g fondanta
 • kokosovo brašno (ili u mom slučaju – rižolino 🙂 )
 • slastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom
 • tubica smeđe boje za kolače ili rastopljena čokolada u šprici s tankim okruglim otvorom promjera 1 mm

Krema za premazivanje i grivu (buttercream):

 • 300 g maslaca
 • 530 g šećera u prahu
 • 2 žličice ekstrakta vanilije
 • 4 žlice kakao praha
 • 2 žličice meda

Prvo pripremite kremu: mikserom pjenasto umutite maslac, zatim ugasite mikser, ručno umiješajte šećer u prahu i vaniliju pa opet uključite mikser i tucite dok ne dobijete pjensatu kremu.

Odvojite otprilike 3 velike žlice kreme i u nju dodajte žutu boju za kolače pa dobivenom žutom kremom premažite gornji dio torte tako da bude što ravniji. Ostavite žličicu-dvije žute kreme ako bude potrebe za naknadnim popravcima.

U preostali dio kreme dodajte kakao prah i med i dobro izmiješajte da dobijete ravnomjerno obojenu tamnosmeđu kremu. Njome glatko premažite tortu sa strane.

Zatim uzmite cupcake kolačiće – oni će poslužiti za njušku. Ako nisu posve pravilni, odrežite im malo vrh tako da dobijete dva jednaka kolačića. Razvaljajte fondant na posve čistoj radnoj površini u krugove koji su cca 5 cm širi nego cupcakes. Obložite fondantom cupcakes, a višak fondanta podvucite ispod i sve lijepo zagladite. Premažite gornji dio lagano vodom i pospite kokosom/rižolinom. Zatim namjestite tako pripremljene kolačiće na tortu, jedan do drugog tako da čine njušku (kao na slici).

Zatim u špric sa zvjezdastim nastavkom stavite ostatak smeđe kreme i radite tanke trakice koje će činiti grivu. Pazite da trakice kreću cca 2 cm od ruba torte da kasnije zbog težine krema ne bi spuznula (hkm, khm, pitate se kako sam se sjetila to napomenuti?). Kad okružite tortu jednom, poviše prvog, napravite još jedan sloj trakica i griva je gotova.

Od fontanta napravite dvije jednake kuglice (da biste bili sigurni da su posve jednake, možete ih izvahati na digitalnoj kuhinjskoj vagi) pa ih malo spljoštite i namjestite na tortu na mjesto očiju. Napravite još jednu kuglicu pa je oblikujte u trokut i obilato ubaljajte u kakao prah – to će biti nos. I njega smjestite na tortu, tik poviše kolačića obloženih fondantom.

Zatim uzmite tubicu smeđe boje za kolače i nacrtajte zjenice i obrve i dvije crte na njuški – što crte više produžite ustranu, to će lav biti nasmijaniji.

Stavite tortu u frižider na par sati da se krema malo posuši – poslije odlično drži oblik.

You may also like

Leave a Comment