Ljubavna torta

by Ana-Marija
torta-damijenestoslatko

To koliko me vaše reakcije na kuharicu vesele nemoguće je opisati, ali danas malo mijenjamo temu. Da mi je nešto slatko….

U našoj je obitelji kasno proljeće/rano ljeto sezona rođendana (sve sami bikovi i blizanci). Taman da se svi malo fino pofudramo prije kupaćih kostima – svako malo netko reže tortu.

Vjerojatno se sjećate lanjske rođendanske patke? Ta je žućka bila pothvat i teško da bih se na takvo što odlučila više od tri, dva, jedan put godišnje. Ove godine sam malo pojednostavila stvar, a opet za Karmenin rođendan dobila nešto efektno (pokažem vam i to uskoro), ali nekad treba pojednostaviti do maksimuma – vremena je malo, a želja puno.

Za takve situacije bit će dovoljan komad bijelog fondanta, malo zlatnog sjaja (mada može i bez njega), formica u obliku srca (a može i neki drugi, zvjezdica npr.) i voilà.

torta-damijenestoslatko

Mama je za jednu svadbu radila tortu za poklon pa je mene dopala dekoracija. Jednostavno, bijelo i sasvim prilagođeno prilici, prava ljubavna torta. Ma zapravo, bijela srca su ok za svaku priliku (ako već izdvajaš vrijeme za pečenje domaće torte, valjda je neki oblik ljubavi u điru?). A osim toga, ako vam je bijelo preskandinavski, dajte si oduška s fondantom koje god boje želite.

torta-damijenestoslatko

U svakom slučaju, sve što vam treba za trotu promjera 26 cm jest cca 500 g fondanta, formica za izrezivanje u obliku srca i po želji nešto čime ćete dodati dozu sjaja ili boje. Ovaj sam zlatni prah kupila na putovanju u Finsku tako da vam točan brend vjerojatno ne bi puno značio (a sad mi je duboko u polici i ne mogu micati stotinu teglica da dođem do njega – sorry), ali čini mi se da je ovaj glitter (iako mrvicu krupniji) na tom tragu.

torta-damijenestoslatko

torta-damijenestoslatko

Tortu pripremite kao što biste i inače za ukrašavanje fondantom – neka bude što zaglađenije površine premazane tankim slojem kreme.

Fondant komad po komad (nemojte sve odjednom da se ne isuši) tanko razvaljajte na površini posutoj šećerom u prahu (tako se fondant neće lijepiti) pa formicom izrezujte srca. Krenite od samog dna torte i obložite dio koji je najbliže podlozi. Okrenite srca da im najravniji dio ide tik uz poglogu i neka se malo preklapaju tako da podloga ne proviruje.

Nakon toga potrebno ih je samo slagati u redovima i to opet tako da se malo preklapaju.

Kad ste obložili strane, pornitie se za gornji rub torte – posložite srce naokolo tako das u preklopljena preko gornje plohe i okomitog dijela. Zatim slažite srca jedno preko drugog prema srediti torte dok ne pokrijete cijelu površinu.

Na kraju običnim kistom (za vodene bojice npr.) rubove nekih srca ocrtajte šljokicama (ako želite nježniji efekt, kao što se vidi na slikama, pazite da vam je kist posve suh).

You may also like

Leave a Comment