Kva kva – torta patka

by Ana-Marija

„Mi bi i stisnuli i prdnuli,“ kaže moja fina mama izbjegavajući onaj poznati izraz koji uključuje prostote, a pritom misleći na tortu za Karmenin drugi rođendan. I složile smo se, sve su te šarene i lijepe torte za proslave dječjih rođendana često s previše biskvita i nisu baš neko oduševljenje za ostala osjetila (osim vida). Nakon kraćeg vijećanja zaključile smo da bi građevni materijal za konstrukciju mogla biti jedna od standardnih torti iz našeg kućnog repertoara (kombinacija bademi + čokolada, recept ima u What’s Cooking in Dubrovnik) i nakon toga krenule su moje pernate muke.

Torta patka

 

Torta patka

 

Naime, Karmen je luda za patkama u svim oblicima i veličinama. U stanju je ugledati patkicu iz daljine na desktopu prepunom ikonica, Mali raspjevani Dubrovnik i pjesmu u kojoj male patke muku muče jer su im noge kratke slušamo otprilike 126 puta na dan, a kad joj pokažeš sliku na kojoj je veliko prase i iza noge mu tek proviruje glava sitne žute patke, ona će (kakvog li iznenađenja) povikati: „Kva!“ Dakle, oko vrste torte nije bilo puno dileme, ali izvedba, e to je već drugi par rukava. Google i Pinterest imaju slike na desetke verzija patkastih torta, ali meni je za oko zapela jedna, i to baš 3D.

„Ma ok, nije to ništa strašno – polukugla dolje, plosnata glava gore i to je to,“ pomislila sam na prvu. Ali kad sam krenula planirati konstrukciju, shvatila sam da je to zapravo količinski omanja svadbena torta (mogli smo je slobodno i udati prošli vikend i sve riješiti odjednom #ŠalaMala). Da bi patka bila u koliko-toliko pravim omjerima i da bi uz to bila i ukusna kad se razreže, prošli sam petak ulupala cca 25 jaja. #NoComment

Torta patka

I u popodnevnim satima, tik prije nego što sam porazbijala sva ta jaja, shvatila sam da sam u selidbi zametnula nekoliko kalupa za torte i da zapravo nemam pojma na kojoj se od četiri moguće lokacije nalaze. Trk u supermarket.

No vrhunac cijele priče događa se nešto kasnije. Dva su sata ujutro, po kuhinji raspoređeno devet različitih kora – pet za patku i četiri za dodatnu tortu. Složim patki tijelo, izgleda ok. Stavim ga u frižider. Svira malo Ed Sheeran, pjesma „Perfect“, eto tek toliko da se patka osjeća privlačnije. Filujem i glavu, namjestim je na drvenu dasku s ručkom, okrećem, dotjeram, pazim da je simetrična, udaljim se, približim se, okrenem, prevrnem… „E, ovo je sad ok.“ Ed još uvijek pjevuši. Perem ruke, zatvaram vodu laktom da dohvatim kuhinjsku krpu, okrenem se, kad začujem neki bum. Ma što neki, znala sam odmah točno i kakav – zvuk pada drvene daske na pločice popraćen prigušenim „pljus“ koji je napravio fil od maslaca i čokolade. „Ne.“ To je bilo sve što sam uspjela reći prije nego što je brat doletio iz susjedne prostorije. „A dobro je, samo glava,“ kaže on. Da… Samo glava. U dva ujutro. Srećom, bilo je viška biskvita pa sam sklepala drugu. O tome kad sam legla nećemo. Kao ni o tome da me Karmen u tom momentu čula pa se razveselila pa udarila balalajku po krevetu sve do 6 ujutro.

Dakle, ako još tko kod kuće ima patkoljupca, evo kako pristupiti tom uzvišenom zadatku.

Odaberite prilično čvrst biskvit i obvezno kremu koja dobro drži oblik kad se ohladi. I po mogućnosti organizirajte rođendan na otoku tako da vam bude što kompliciranije dopremiti tortu na mjesto događaja.

Trebat će vam:

  • 1 kora promjera 28cm (visina cca 5 cm)
  • 2 kore promjera 24 cm (visina cca 5-6 cm)
  • 1 kora promjera 18 cm (visina cca 5 cm)
  • 1 kora promjera 12-14 cm (visina cca 5 cm)
  • Otprilke 500 g kreme za fil i premazivanje
  • 1,5 kg fondanta žute boje
  • Dva štapića za ražnjiće
  • 250 g fondanta crvene boje
  • Komadić fondanta bijele boje
  • Smeđa boja za kolače u tubi

Najprije ispecite kore i pustite ih da se posve ohlade.

Napravite i kremu pa je ostavite da se stisne u hladnjaku toliko da je s njom lako raditi – ovisi o vrti kreme i temperaturi hladnjaka, ali trebat će minimalno pola sata.

Na podlogu za tortu stavite četiri manja komada papira za pečenje tako da se lagano preklapaju na sredini i prekrivaju cijelu podlogu – poslije ćete ih izvući, a podlogu neće trebati čistiti.

Stavite koru promjera 28 cm na dno, premažite kremom pa postupak ponovite s korama promjera 24 cm. Gornjoj kori nožem ostranite rub tako da tijelo patke ima obli vrh.

Tako spojenu tortu dobro zagladite kremom (vrlo važan dio!) i pokrpajte ako torta ima ikakvu neravninu.

Stavite je u hladnjak dok napravite glavu – kore su manje, ali je postupak isti. I nju spremite u hladnjak.

Fondant podijelite otprilike po pola – jedna će polovica služiti za prekrivanje tijela, a druga za glavu + krila i frizuru.

Prvu polovicu razvaljajte što ravnomjernije i to tako da bude dovoljna da prekrije cijelo tijelo i da vam još malo visi preko. Ako vam se fondant lijepi za podlogu, pospite malo šećera u prahu. Pažljivo objema rukama preselite razvaljani fondant na pripremljeno tijelo te zagladite. Ako vam je neki dio napuhan, zagladite ga nekim ravnim i glatkim predmetom. (za to koristim ovo – kupljeno jednom prilikom na putovanju – ne pitajte).

Bitno je da fondant „ušuškate“ ravno pod tortu jer ako dijelove koji padaju sa strane budete pokušavali zagladiti pod kutem, stvorit će se nabori. Pažljivo obrežite višak fondanta na dnu.

Proceduru ponovite za glavu, a zatim je pričvrstite na tijelo pomoću dva skraćena štapića za ražnjiće (prvo njih nabodite u tijelo, a onda namjestite glavu već obučenu u fondant).

Sad je vrijeme za zabavni dio. Od crvenog fondanta napravite jedan valjak pa ga na krajevima prstima spljoštite, a na sredini izvucite u kljun. Postavite ga na mjesto i zalijepite (dovoljno je malo navlažiti fondant na mjestu gdje želite zalijepiti nešto.

Zatim odvojite dvije kuglice i izvaljajte ih u vrlo plosnate valjke. Okruglim predmetom odsijecite na vrhu dva polukruga kako biste dobili noge. Na sredini ih možete malo udubiti. Zalijepite noge točno ispod plosnatih dijelova kljuna.

Oblikujte dva plosnata kružića za oči te ih zalijepite tik iznad sredine kljuna. Smeđom ili crnom bojom za kolače u tubici nacrtajte kružiće bližedonjem unutarnjem rubu bijelog fondanta. Nacrtajte i obrve kao na slici.

Od ostatka žutog fondanta odvojite komadić, izvaljajte ga u valjak i među prstima mu stanjite vrhove. Zatim ga u obliku slova „u“ zalijepite na vrh glave i dodajte još jedan mali čuperak za frizuru. Preostali fondant podijelite na pola, oblikujte dva kruga i zatim svaki krug postupno rukama oblikujte u oblik suze. To će biti krila. S obzirom da su ona malo teža, za lijepljenje je dobro uzeti još malo nekog fondanta koji vam je preostao te ga pomiješati s malo vode i tako razrijediti. To će vam biti ljepilo. Namjestite krila i držite ih par minuta dok se ne učvrste.

Do posluživanja tortu držite u hladnjaku i tek onda izvucite one komade papira za pečenje s početka priče.

Kva.

p.s.

Hvala Romani i Terezi na savjetima <3  + ako nemate neku dobro opskrbljenu trgovinu pri ruci, sav materijal za izradu, podloge i ostalo možete naručiti u trgovini Sve i svašta. Nije sponzorirano, samo korisna info za nas u provinciji 🙂

p.p.s.

Htjela sam vam sve ovo fotkati korak po korak, ali za kasne noćne sate je to ipak bilo too much tako da se nadam da će opis biti dovoljno jasan. Ako koji dio nije dovoljno precizan, samo javite, rado ću pomoći koliko budem mogla.

You may also like

Leave a Comment