Crème brûlée

“Ti si luđa od nje.” To je valjda najbolji kompliment koji sam dobila u zadnje vrijeme. Onaj zbog kojeg se još malo zaljubiš u onoga tko ti ga je dao.

Da pojasnim:

 • Govornik = V.I.P.
 • ona = Amélie Poulain

Nedavno  smo napokon pogledali film o kojem sam mu toliko trubila, jedini film koji imam na DVD-u i koji stoji na polici, među knjigama. Jedan od rijetkih koje sam u stanju gledat ponovo i ponovo i uvijek se smijati na istim mjestima, Amélie.

Jedan od onih klišeja u koji se svaki student francuskog zaljubi i misli da je po tome totalno jedinstven, a onda shvati da na svijetu postoji još milijarda ljudi koji obožavaju baš to isto što i on. Ali već vas ta priča toliko uvuče i postane dio vas da vas i nije briga što je pomodna i općeraširena.

Tako je to s Amélie, Malim princom, posterima Toulouse Lautreca i sl.

A biti luđa od Amélie, utjelovljenja pozitivne i šarmantne ludosti – bolje od toga ne može.Barem ne u mom svijetu.

 

Ležali smo tako i gledali, smijali se, uživali u filmu i prekrasnoj filmskoj glazbi Yanna Tiersena kad odjednom, jedna od najpoznatijih scena u filmu: Amélie žličicom lomi karamel na vrhu crème brûléea. V.I.P. u se ozari lice.

– Aaa, i ja bi. Kad ćeš ti meni napravit crème brûlée?

– Kad god hoćeš.

I stvarno, crème brûlée je toliko jednostavan desert da ga baš možete napraviti kad god hoćete. Dobro dođe brener, ali ako ga i nemate, sve se to riješi gornjim grijačem u pećnici. S razlogom klasik francuske kuhinje – jednostavan, a profinjen. Svilenkasta krema ispod hrskavog karamela. Ako hoćete, možete joj dodati i neku aromu po želji, sve prolazi – što god vam srcu drago.

 

 

 • 380 ml slatkog vrhnja
 • 5 žumanjaka
 • 30 g šećera
 • 1 žlica ekstrakta vanilije
 • šećer za karamel
 1. Zagrijte vrhnje, no ne dajte mu da provri.
 2. Ugrijte pećnicu na 170°C.
 3. U zdjeli umutite žumanjke i šećer pa im polako, neprestano miješajući, dodajte vrhnje.
 4. Ulijte mješavinu u zdjelice u kojima ćete peći kremu, a zatim njih stavite u duboki pleh. Potom do polovice visine pleha ulijte vrelu vodu i sve stavite u pećnicu. Pecite otprilike 30 do 40 min, dok se krema ne stvrdne.
 5. Pustite je da se ohladi do sobne temperature, a zatim je preko noći stavite u hladnjak.
 6. Neposredno prije posluživanja po vrhu kreme pospite po žličicu šećera i karamelizirajte ga. To možete učiniti kuhinjskim brenerom ili tako da zagrijete gornji grijač u pećnici na najjače i stavite kremu na najvišu prečku u pećnici. Šećer će se rastopiti i karamelizirati. Prije posluživanja pustite da se ohladi.

14 Comments

 1. sad si me ansmijala 🙂 bome, stvarno savršeno i fenomenalno izgleda ovaj tvoj brulee!

 2. “a zatim je preko noći stavite u hladnjak” – ovo kod mene i mojih ne prolazi…

 3. Jao… isto sam gledala amelie 1000 puta i pitala se kako je razbiti koricu na toj kremi. Sad si mi dala hrabrosti da je pokušam napraviti, pa makar ne uspijela. Moj omiljeni film i omiljen skladatelj. Hvala ti:)

  Inače, ako voliš Tiersena, radio je muziku i za Good bye Lenin, zanimljiv njemački film, ako bi te zanimalo 🙂

  • Joj, znam i taj soundtrack – odličan!

   A za creme brulee stvarno ne treba puno hrabrsti, nije to ništa prekomplicirano. Jedino savjetujem ako ikako možeš da se dokopaš brenera, puno je lakše s njim nego kad šećer karameliziraš u pećnici.

 4. Ivana

  Radila po Vašem recrptu ispalo odlično. Hvala

 5. Jelena

  Ovo je stvarno najbolji recept za creme brulee od svih koje sam probala!

 6. Martina

  Za koliko je zdjelica (porcija) ova kolicina?

Trackbacks for this post

 1. Za kraj tjedna... - Dizajniram.com
 2. Bonjour, Paris! – Incurable Travelholic

Leave a Comment