Šest kuharica s moje omiljene police

by Ana-Marija

Imam puno prijateljica koje kad pođu na dijetu pojačano čitaju blogove s receptima i gledaju sve što je Jamie Oliver ikad snimio. Valjda neka vrsta mazohizma. I ja imam naznake tog sindroma pa sve ovo vrijeme koje ne mogu kuhati svako toliko prelistam neku kuharicu zamišljajući kako bi bilo pripremiti neko od jela koja se tako sočno i moćno rašire preko dvije stranice. U tom slučaju kuharica preuzima funkciju knjige s bajkama ili nekog dobrog romana koji te prenese u neki sasvim drugi (kuhinjski) svijet.

Mnoge od tih šarenih knjiga smjestile su se na našoj uradi-sam polici u za tim stolom isprobamo sva nova jela i tu nam obično padaju sve nove ideje na pamet.
Međutim, ovih šest knjiga o kojima će biti riječ trenutačno nisu na toj polici jer me najviše mame pa ih ipak držim doma da su mi pri ruci kad me uhvati nostalgija za minulim kuhinjskim danima i želja za novima. Napomena: nisam još testirala recepte iz njih, taj se dio tek očekuje.

Pâtisserie Made Simple (Edd Kimber)

Ništa bez francuske kuhinje. Ova knjiga sadržava sve velike klasike francuskog slastičarstva i čini mi se da su postupci detaljno i iscrpno objašnjeni. Fotografija vrlo suvremena, uvodne pričice informativne i sažete. Ako su recepti temeljito testirani (a prema recenzijama na Amazonu čini mi se da jesu), ovo je idealna početnica slatkog dijela francuske kuhinje (bila bih presretna da mi je ovo netko poklonio u fazi studija na Filozofskom).

Honey&Co.: Food from the Middle East (Itamar Srulovich i Sarit Packer)

Ova mi je knjiga strašno simpatična zbog priče koja se iza nje krije i koja me donekle podsjeća na našu. Sarit Packer i Itamara Srulovicha, bračni par podrijetlom iz Izraela,  sigurno ste opazili ako barem povremeno TV prebacite na 24Kitchen. Njih su dvoje nedavno u Londonu otvorili restoran u kojem se poslužuje jednostavna hrana s bliskog istoka i naišli su na veliko oduševljenje stalnih i novih gostiju. Topla priča i zanimljivi ne prekomplicirani recepti. Baš kako treba.

Morito (Samantha i Samuel Clark)

Još jedan londonski restoran koji poslužuje tapase. Morito nazivaju mlađom sestrom restorana o kojem sam vam pisala 2009. kad sam putovala u London. Knjiga je puna fotografija uhvaćenih u trenutku i zanimljivih jela koja možete poslužiti prijateljima. Uvezana u tkaninu, na finom papiru instant vas teleportira u London. Prvo što ću iz nje isprobati jest salata od pečenog luka, šipka i mente.

The Little Book of Chocolat (Joanne Harris)

Ovu autoricu sigurno znate jer je iz njezine tipkovnice izašao slavni roman Čokolada po kojem je snimljen istoimeni film. Ako ste ga gledali, vjerujem da ste Johnnyja Deppa/Juliette Binoche (zaokruži ovisno o spolu) teško zaboravili. Ova je knjižica formatom sitna, ali dinamitna. Fotografije su pomalo mistične i nadasve čokoladne što im je u mom vrijednosnom sustavu odmah značajan plus. Dva recepta iz ove kuharice nalaze se u ovom postu i oba su sasvim zadovoljavajuća. Nekako mi se čini da ću se s ovom knjigom najviše družiti u zimskom dijelu godine.

Date Night In (Ashley Rodriguez)

Ovo je najnoviji dodatak mojoj kolekciji i baš mi je drago da je tako. Autorica bloga Not Without Salt svojevremeno je počela pisati niz postova o večerama koje ona i njezin suprug svakog tjedna pripremaju za spoj unutar svoja četiri zida (imaju troje djece pa su izlasci malo komplicirani).  Da ne duljim, svakog četvrtka osmisle si prilično složenu večeru u tri do četiri slijeda, pospreme djecu u krevet, posvete se samo jedno drugom i na taj način uvijek nastoje imati dovoljno vremena za sebe. Ako zanemarimo neke za moj ukus presladunjave paragrafe i prečestu upotrebu riječi ‘giddy’ za koju se čudim da je urednik/ica nije prorijedio/la, ovo je knjiga koja je puna priča i želje za pravom povezanošću u vezi i unutar obitelji i može se slobodno čitati, a da nikad ne uzmete kuhaču u ruku (mada ne bih imala ništa protiv trešanja poširanih u crnom vinu ili salate od kelja, grožđa i feta sira).

The Joy of Writing a Great Cookbook (Kimberly Yorio)

E, ovo nije kuharica nego knjiga koja bi vam trebala otkriti sve tajne zanata kad je u pitanju pisanje kuharica. Ako imate želju svoje recepte prenijeti u opipljiv i konkretan oblik, ovdje se može naći dosta korisnih savjeta, mada nisam baš najsretnija s formatom knjige. Tekst nije koherentan i nekad nije jasno piše li autorica sama ili nekoga citira i bilo bi super da ima više info o self-publishingu, ali dobro, oprostit ćemo joj to. Ukratko, ako vam se piše kuharica, ovo je jedna od knjiga koje ne bi bilo loše pročitati (druga, manje vizualno atraktivna, ali puna korisnih i praktičnih informacija jest Will Write for Food autorice Dianne Jacob).

A sad je na vama red. Što biste dodali na ovaj popis? Imate li nešto na popisu želja kad su kuharice u pitanju?

You may also like

Leave a Comment