Kako obojiti jaja prirodnim bojama

by Ana-Marija
Damijenestoslatko-pisanice

Zapela su mi za oko neki dan (na Pinterestu, a gdje bi drugo) lijepa plava uskrsna jaja. Kažu upute – obojiti pomoću crvenog (ljubičastog) kupusa. Divno. To je to, u modi je ionako taj mramor posvuda, jaja prekrivena tim nekim oblacima plave boje trebala su biti brzo i efektno rješenje. Istražila sam onda još malo što se prirodnim metodama može dobiti (lukom se nisam bavila, smeđa su mi se jaja još u djetinjstvu nešto zamjerila, ali ako ih volite, kod Domaćice imate odlične upute ) i naišla na cijelo more prekrasnih pastelnih nijansi.

Mda. Osim ako nemate bijela jaja (a ja ih nemam, kao ni koke mojih bliskih ovo-izvora), s pastelnim se nijansama možete pozdraviti. Ali imaju i ove zasićenije boje svojih čari, prilično sam zadovoljna ovim prvim pokušajem (još da nisam imala David-Copperfieldovske pokušaje bojenja paralelno sa snimanjem dva recepta za novu kuharicu – i sve to dok Karmen spava – mislim da bi sve bilo još i bolje. Ali nećemo cjepidlačiti. No zbog te žurbe vidite i ove oblake na nekim jajima na fotografijama – još se nisu bila stigla osušiti kad sam krenula fotografirati).

Metoda je jednostavna, ali zahtijeva nešto vremena pa ako vam se svidi – krenite na vrijeme (zato ovaj post i pišem u ove kasne noćne sate – da ga stignete ujutro vidjeti i otići po namirnice). U svrhe istraživačkog rada, polomila sam nekoliko obojenih jaja da vidim kakvo je stanje unutra i bilo je bolje od očekivanog – jedino je cikla obojila bjelanjak (e, tu sam dobila pastelnu nijansu, a nisam je tražila!), borovnice i kurkuma nisu.

 

Ovo nisam bojila, ovakvo mi je stiglo ravno iz kokošinjca.

 

Budući da sam švrljala uglavnom po američkim stranicama, držala sam se i njihovih mjera u šalicama (zapremnina 240 ml) – za ove kućne i ne pretjerano precizne svrhe je prilično praktično.

Pa krenimo – što vam treba?

  • za ljubičasta jaja – 2 šalica borovnica usitnjenih u blenderu + 2 šalice vode + 2 žlice octa
  • za roza jaja – 2 šalice naribane cikle + 3 šalice vode + 2 žlice octa
  • za žuta jaja – 4 jušne žlice kurkume + 2 šalice vode + 2 žlice octa

Moja nesuđena plava jaja s početka priče (nije bilo kupusa u trgovini, a ni vremena za istraživanje po cijelom gradu #tugainevolja) dobivaju se tako da se pola glavice ljubičastog kupusa kuha s dovoljno vode da ga pokrije.

Princip je za sve boje isti.

  1. Skuhajte jaja utvrdo i pustite ih da se ohlade.
  2. U međuvremenu pripremite boju: prokuhajte bojilo (borovnice, ciklu ili kurkumu) s vodom pa procijedite tekućinu (kurkumu ne morate cijediti).
  3. Tako pripremljenu tekućinu ulijte u staklenke ili čaše i pustite da se ohladi pa dodajte ocat.
  4. Pažljivo položite ohlađena jaja u ohlađenu tekućinu i ostavite ih u hladnjaku ili na hladnom mjestu preko noći.
  5. Jaja izvadite iz boje, posušite papirnatim ručnikom pa po želji dodatno ukrasite ili nauljite.

 

 

 

You may also like

2 komentara

Ivona 27/11/2018 - 17:00

Meni ovo nije uspjelo – iako sam potrosila skoro cijelu teglicu kurkume boja s blago zutih jaja se nekako cudno skinula. Zaboravih sto sam jos prirodno pokusala, ali moram priznati da mi bojanje s ljuskom luka najbolje uspije, i jaja dobiju neku predivnu crvenkastu boju. Ostat cu pri tome… 🙂

Reply
anamarija 18/12/2018 - 23:55

Pošteno! Moram priznati da mi je ovo bio prvi pokušaj takvog bojenja – možda je početnička sreća, tko bi znao 🙂

Reply

Leave a Comment