Kolač od maka

by Ana-Marija

Ne mogu odoljeti, a da vam ne prepričam nešto silno simpatično. Radi se o jednom dečku koji dolazi na tečaj engleskog koji držim subotom popodne. Prekjučer nam je bio prvi sat nakon praznika i naravno, razgovaralo se o tome što je tko radio preko praznika. Neki su uživali u kućnoj atmosferi, neki se družili s prijateljima i obitelji, a glavni lik ove priče bio je u Londonu.

Kad je sletio, nazvao je prijatelja kod kojeg je trebao provesti tih desetak dana, ali prijatelj se nikako nije javljao. Nakon nekoliko poziva javila se njegova sestra i rekla da je nesretnik završio u bolnici. Što sad, pada mrak, a smješaja nema? Uzeo je komad papira i napisao „I am from Croatia, I need free accomodation“ (ja sam iz Hrvatske, treba mi besplatan smještaj – tek sam se sad sjetila da ga nisam pitala je li sve dobro spelovao  ) pa sjeo na klupu. Nakon otprilike pola sata prišla mu je jedna djevojka i pitala ga je li to istina, on joj je ispričao što mu se dogodilo i na kraju je njegov besplatni smještaj bio upravo njezin stan. Djevojka je iz Brazila, prema onome što on kaže (a vjerovat ćemo mu) jako lijepa i naravno – oboje su se zaljubili preko ušiju! Ona dolazi u Hrvatsku za nekoliko tjedana i sad su u vezi na daljinu. Zamislite kakva sve iznenađenja život sprema

A to vam sve pričam jer sam i ja odnedavno u vezi na daljinu. Sa slatkim. Mislim na slatko, gledam slike slatkog, nedostaje mi slatko i jedva čekam da ponovno budemo zajedno. Dotad se hranim voć0m i svačim nečim zdravim i laganim, ali što da vam kažem, srce me vuče naravno – slatkom!

Zato evo nešto slatko, silno brzo i jednostavno za pripremiti, a i što se tiče kalorija nije ništa stravično – nema jaja, maslacu ni traga, čak se i čokoladu može izbaciti (iako to, naravno, ne preporučujem 🙂 ). Usprkos odsutnosti sastojaka koji su za mene inače nezaobilani, kolač je odličan i doma ga često pravimo jer je jako brz i svi su sastojci obično pri ruci. Prepoznat ćete ga možda s televizije, ovo je (s minimalnim izmjenama) kolač po receptu Lidije Kralj koji je jedno vrijeme bio na čašici kiselog vrhnja.


TEKUĆI SASTOJCI
200 g kiselog vrhnja (12% mm)
150 ml mlijeka
2 žlice limunovog soka

SUHI SASTOJCI
250 g glatkog brašna (polovica brašna može biti crno )
1 prašak za pecivo
100 g cušećera
1 vanilin šećer
2 žlice mljevenog maka
2 žlice naribne korice limuna
½ žličice cimeta

Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite neki manji kalup (može npr. onaj od kuglofa).

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, u drugoj tekuće, a zatim dodajte tekuće sastojke  suhima.

Miješajte samo toliko dok se sastojci ne  spoje (nikako ne miješati previše!).

Ulijte u kalup i pecite 20-30 minuta.

Napomena:
Po želji možete narezati na sitne komadiće 10 dkg čokolade za kuhanje pa primiješati u smjesu prije pečenja.
+ Mislim da bi se ovo moglo peći i u obliku muffina.

Verzija za ispis

You may also like

Leave a Comment