Brze palačinke s bananama i novosti o kuharici

by Ana-Marija

Klik. Poslano.

Obje kuharice – i ona na hrvatskom, i ona na engleskom poslane su prije pet dana u tiskaru. Teško je opisati osjećaj olakšanja, uzbuđenja, iščekivanja, umora, sreće, napetosti, neispavanosti i koječega drugog u trenutku kad se taj mail s pripremom šalje u tiskaru.

No, bilo kako bilo, poslan je, probni otisci su u redu, detalji oko proizvodnje same knjige su dogovoreni i sad samo preostane strpljivo čekati tri tjedna i nadati se da će sve ispasti onako kako bi trebalo (rječnikom Made Milićević, moje rodice i divne dizajnerice koja je sa mnom probdjela pokoju noć u lovu na tipfelere i zalutale zareze – “to je religiozna faza projekta: ne preostane ti ništa drugo nego molit’ Boga da je sve O.K.”).

O samom procesu nastanka kuharice i o suradnicima koji su mi u njemu pomogli pisat ću vam detaljnije, šteta je da ne saznate ponešto o tim divnim ljudima čiji je doprinos kvaliteti, izgledu i uporabnoj vrijednosti knjige neizmjeran, a koje se rijetko spominje. #StayTuned kako bi se to na krasnom hrvatskom reklo.

U međuvremenu, moram priznati da sam – naročito u ovoj posljednjoj fazi pred izlazak knjige – jako često pribjegavala rješenjima koja se mogu svrstati pod kategoriju “brzo”. A ove palačinke na brzinskom su nam repertoaru već gotovo dvije godine. Na fotografijama sam ih malo ušminkala i dječje dotjerala (jednom sam vidjela ovu foru na Instagramu, samo što su ondje kao podlogu iskoristili rižine krekere pa je sve bilo urednije nego kod mene), ali u stvarnosti nisu baš neka “prezenca”. Preskočite li banane i jagode, zečiće i mace, kad se malo ispraksirate, ove palačinke mogu biti na stolu za 9 do 10 minuta i to tako da dok se peku stignete i suđe oprati/potrpati u mašinu tako da izgleda kao da se u kuhnji nikad ništa dogodilo nije.

Mekane su i sočne, a ako izbjegavate bijelo pšenično brašno, možete se poigrati i vrstom brašna. Nekad polovicu bijelog glatkog brašna zamijenim lješnjakovim ili integralnim brašnom, ali najčešće ih jedemo pripremljene točno ovako kako je navedeno.

Da rezimiramo:

  • trebaju vam sasvim obični sastojci
  • sve je gotovo za 10 minuta
  • mekane su i sočne i djeca ih vole
  • (ni odrasli nemaju ništa protiv)

PALAČINKE OD BANANA

Za 4 palačinke

  • 1 banana
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 1/2 – 2 žlice glatkog brašna
  • suncokretovo ili kokosovo ulje za prženje (kokosovo je ukusnije, odlično se slaže s bananom)

Bananu stavite u blender pa je sasvim usitnite, kao za smoothie.

U zdjelici vilicom ili pjenjačom umutite jaje pa mu dodajte usitnjenu bananu i dobro izmiješajte.

Dodajte prašak za pecivo i brašno pa izmiješajte tek toliko da dobijete homogenu smjesu.

U tavi zagrijte malo kokosova ulja pa istresite četiri hrpice smjese na tavu. Pržite ih dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići (količina mjehuriča ovisit će o tome koliko ste točno praška za pecivo stavili) pa preokrenite palačinke i nastavite pržiti na srednje jakoj vatri dok malo ne narastu i dok im sredina više nije sirova (rubovi su brže gotovi – sredinu treba držati na oku).

 

 

 

You may also like

Leave a Comment