Novo u ZG: Kućarin + ponešto o muškatnom cvijetu

by Ana-Marija

Nešto se u Zagrebu ipak miče – otvaraju se nova mjesta i sve u svemu, čine život ljepšim. Dodatak na tu la-vie-est-belle listu od jučer je i trgovina začinima Kućarin.

Adresa? Krvavi most 3. Zvuči opasno.

Zapravo je sve samo ne to. Prošetale smo se Loreta i ja sinoć da vidimo kako nova trgovina izgleda, pronjuškale po teglama koje nam je vlasnik vrlo ljubazno otvorio i sve nam objasnio. U Kućarinu ćete pronaći začine i začinsko bilje, a imaju i svježe bilje koje možete ponijeti kući i zalijevati (meni to ne ide i ne podliježem općem trendu vrtlarenja jer mi je već unaprijed žao biljaka koje bi meni dospjele u ruke. Možda se i to jednom promijeni.)

Sa začinima uglavnom pristojno stojim. Ima još puuno toga za naučiti, ali ne osjećam se ni zbunjeno ni izgubljeno pred povećom zbirkom tegli. A svejedno, jučer: breaking news – muškatni cvijet, začin s kojim se moj nos još nije imao prilike susresti.

Dobila sam detaljno objašnjenje koje sad prenosim i vama.

Uvod u (muškatnu) anatomiju:

foto: Jon Connell, flickr

Muškat je zimzeleni grm koji raste u tropima. Plod mu u sredini ima sjeme, tj. slavni muškatni oraščić koji tako rado ribamo u pire, carrot cake i sl. Oko njega se nalazi ovo što se naziva cvijetom, a okolo je još pulpa. Nju isto konzumiraju, ali u Hrvatskoj to nećete pronaći.

Dakle. Cvijet. Ima aromu sličnu muškatnom oraščiću, ali meni malo više vuče na citruse i papar, a i nekako je slatkast pa je prirodno ono što mi je vlasnik rekao – da se najviše koristi u desertima. Ja ga jako dobro vidim u nekom aromatičnom preljevu za panna cottu. A dobro bi došao i za pečeno voće ili crumble.

U svakom slučaju, kad ga kupite ovako cijelog, treba ga samljeti.

Osim muškatnog cvijeta, nove su mi bile i dimljene soli i kondenzat dima (tekućina vrlo snažne arome dima prikladna za mariniranje). S njima ću najesen izigravati da imam ribu s gradela kad o gradelama budem mogla samo sanjati.

You may also like

Leave a Comment