Adio

by Ana-Marija

Prije točno dva tjedna napustio nas je naglo i puno prerano najvjerniji i najgorljiviji čitatelj ovog bloga, moj Javor, najbolji zamjenski tata kojeg ti život može pružiti.

Nitko nije svakom receptu i svakoj pričici pristupao s toliko entuzijazma kao on. Nitko nije više reklamirao ovu malu stranicu poznatima i nepoznatima nego on. Nitko se više od njega nije radovao kolaču koji miriše iz pećnice ili rizotu koji se krčka na štednjaku.

Teško nam je svima pojmiti, još teže prihvatiti. Dobrotom svoje duše, toplinom svog osmijeha i svim veseljem koje je samom svojom pojavom poklanjao drugima zaslužio je da ga pamte ne samo njegovi najbliži nego i svi ostali pa ćete mi zato oprostiti malo veću dozu privatnog nego inače.

Znao se radovati malim stvarima, uživao u svemu lijepome što život pruža i tražio pozitivu u svemu i u svakomu. I to je lekcija koju od njega možemo naučiti svi: tražiti ljepotu u svakom danu, ne raditi dramu od malih stvari (kod njega sam prvi put vidjela knjigu „Ne mari za male stvari i ostat će male stvari – vječno je posuđivao self-help knjige iz knjižnice i očito neka načela uspješno primjenjivao), znao se veseliti ljudima i u njima tražiti ono Dobro, znao je prihvatiti Drugog i drugačijeg od sebe, veseliti se šetnji, moru i plaži, galebovima, lijepom vremenu, kuglici sladoleda, razgovoru sa starim prijateljem na skalinima ispred apoteke, svakom obroku koji bi netko stavio pred njega.

Malo je reći da će nam nedostajati.

You may also like

4 komentara

Beli 04/12/2016 - 12:16

Jednostavnost je najveca mudrost!!! Ovoj toplini od teksta, ne moze se ništa ni dodati ni oduzeti.
Istovjetno – slika i prilika malog i velikog čovjeka i oci pune suza !!!
Prekrasno i hvala

Reply
Božo Babić 06/12/2016 - 12:30

Draga Anamarija,
sa suzama u očima sam pročitao ovaj tvoj članak posvećen dragome i dobrome Javoru. Moram ti reći da ga se svako malo sjetim i još uvijek ne mogu vjerovati da ga više nema.
Puno pozdravi mamu i prenesi joj da sam s vama u molitvama.

Božo Babić

Reply
Ninđa 12/12/2016 - 19:17

Eh moja Ana-Marija, ovo je toliko tužno i tako predivno. Ti baš znaš sakupiti misli i pretočiti ih rečenice…u snažne, moćne rečenice koje diraju u srce i ostaju zauvijek.
Riječi i sjećanja.
…”Uspomene su, koliko god možda bile u dronjcima, još jedini raj iz kojeg ne možemo biti prognani i bačeni na ulicu.”…

Reply
Silvana 09/04/2020 - 15:54

Uffff….nije sigurno slucajno da sam sada ‘naletjela’ na ovaj tekst….iz ovih divnih i tuznih rijeci puno se dade nauciti, posebno o onome sto je zaista bitno i važno u ovim nasim malim, prolaznim, ali opet vrijednim životima…o onim vrijednostima u ljudima kakav je bio i ovaj dobri čovjek…a naši pokojni su s nama…u dobroj i toploj energiji kakav je i ovaj tekst na koji eto naletimo ‘slucajno’ da nas iznova i opet podsjeti na dobro….i onda citam i onaj dirljivi tekst o dolasku vašeg malog anđela….ma rasplakala se od njeznosti, topline u srcu i lijepih uspomena….a ti si AnaMarija zaista jedno toplo i drago biće….svako dobro, puno zdravlja i blagoslova tebi o tvojoj obitelji. Jako mi je drago sto sam bas u ovo vrijeme naisla na ove tekstove, da me podsjete na sve sto zivot nosi, sve padove ali i uspone….do zvijezda….i dalje….Hvala jos jednom!

Reply

Leave a Comment