Slatke muke: kako bezbolno riješiti pitanje svadbene torte?

by Ana-Marija

Svakako ne tako da je pečete sami. Čini mi se da je to siguran put do psihijatrije.

Oni koji imaju nešto duži staž praćenja ovog bloga možda će se negdje kroz maglu sjetiti prvi put sam okusila neke malo egzotičnije strane kuhinje, prvi put kušala Laduréove macarons, prvi put bila na živopisnoj tržnici kao što je Borough Market i svim tim novim iskustvima još više zacementirala svoju ljubav prema hrani i svemu lijepom što je prati. Iz tog su putovanja proizašla i neka divna poznanstva, kako u inozemstvu, tako i malo bliže, na relaciji Dubrovnik-Split.

Naime, Tereza Alabanda (koju sam molila da meni i vama udijeli onaj divan recept za baršunasti kolač od limuna, a u tom sam postu pisala i kako smo se upoznale), u Londonu je isti tren postala jedna od mojih omiljenih Splićanki. Stručna i predana poslu, uvijek vesela i puna vedrine, kao aseve iz rukava vadi male slastičarske tajne. I zato za vjenčanje (u listopadu) uopće nisam lomila glavu o tome kome povjeriti izradu torte.

Nota bene: oko torte u mom slučaju nije bilo kompromisa – osim gumenih čizama koje sam zamalo morala obuti zbog vremenskih uvjeta, našla sam cipele u kojima se moglo plesati cijelu noć i na koje su se neke moje prijateljice zgražale jer im nisu zadovoljavale estetke kriterije [čitaj: nisu bile štikle], ali torta je zato morala biti besprijekorna. I zahvaljujući Terezi je i bila. (p.s. udobne cipele bih preporučila svakoj budućoj mladenki: nema te štikle zbog koje se isplati propustiti noć na podiju).

No vratimo se temi: torta. Naime, Tereza je glavna slastičarka u splitskoj slastičarnici Crème de la crème  i na tjednoj bazi u razne krajeve Hrvatske isporučuje vjenčane torte svih oblika, okusa, boja i veličina. Neke od njih možete vidjeti i na njihovoj Facebook stranici. VIP i ja smo u 8. mjesecu (pametnjakovići, po najvećoj mogućoj vrućini) sjeli u auto i pošli na degustaciju u Split. Bez obzira na paklene temperature, nismo požalili. Nije bilo lako izabrati, ali odluka je pala na kombinaciju čokolade i mjendula (a ako vas put nanese u Crème de la crème, svakako u ljetnim mjesecima probajte i Mojito tortu). Dekoracija je donekle trebala pratiti vjenčanicu i imati cvijet iz buketa na vrhu, a opet ostati koliko-toliko jednostavna.

I tu je otprilike moja briga oko torte završila (a najsretnija sam kad brige brzo završe).

Večer prije vjenčanja torta je u besprijekornom stanju dostavljena na dogovoreno mjesto i jedino što je preostalo jest odrezati prvi komad i sve pojesti.  Nakon runde za rundom ekshibicija po plesnom podiju, ekipa je bila dorasla zadatku.

Tu i tamo mi preko kontakt forme stignu upiti vezani za torte za svečana događanja, ali kad su tako važni dani u pitanju, savjete je najbolje prepustiti stručnjaku poput Tereze pa sam je zato zamolila da onima koji se pripremaju prvi put raditi s fondantom da dva-tri osnovna savjeta. Evo što je rekla:

  1. Ako namjeravate tortu prekriti fondantom, izradite čvrsti, teži biskvit, najbolje da bude na bazi maslaca. Previše mekani i pjenasti biskviti mogli bi popustiti pod teretom fondanta, naročito ako namjeravate na vrh torte staviti cvijeće, figurice ili neke druge ukrase.

  1. Ganache, bogata krema od čokolade i slatkog vrhnja, ili buttercream – krema na bazi maslaca, izvrstan su izbor kreme za tortu koju ćete obložiti fondantom. Fondant je masa koja se izrađuje od šećera, te ako ga stavite na kremu koja sadrži previše vode, fondant će se vrlo brzo početi topiti, a to nikako ne želimo.

  1. Želite li ukrasiti svoju tortu trakicama kao što je ukrašena Ana-Marijina, dovoljno je lagano premazati presvučenu tortu vlažnim kistom i fondant će se bez problema zalijepiti.

I što još reći nego – hvala, Tereza! Torta je u ovom slučaju stvarno bila šećer na kraju.

You may also like

1 comment

irenalana 10/06/2016 - 14:25

Divna torta, savjeti svakako korisnia a vjencanica najljepsa koju sam vidjela do sad i skoro da bih je i ja nosila koja sam inace strogo protiv vjencanica i u moje doba nije me niko mogao natjerati da pravimo ni svadbu ni da nosim vjencanicu. Nosila sam neku jednostavnu haljinu i sako, poslije vjencanja smo isli u restoran nas cetvoro a onda kuci da rezemo tortu koju sam ja sama pravila:-).

Reply

Leave a Comment