Kako napraviti poširane kruške

by Ana-Marija

Ima nekih recepata koje toliko dugo planiram napraviti da mi se zbog silnih puta koje ih premetnem po glavi čini da sam ih već i napravila. Tako je i s ovim kruškama. Poširane kruške (samo posh naziv za kompot) valjda su jedan od najljepših deserata na bazi voća koji se može zamisliti, a i varijacije na temu su nebrojene.

Pravila sam poširane kruške već nekoliko puta, ali jako sam htjela isprobati i ovu kombinaciju sa zvjezdastim anisom jer je naš chef u Pantarulu upravo taj začin dodao kruškama u jedan od deserata koje imamo na zimskoj karti. Zaljubih se na prvi griz i sve sad ću-onda ću, nikako zavrnuti rukave. Sve do tog ludog petka kad me uhvatila vikend groznica pa sam u kasne noćne sate izvukla teću i tih par sastojaka koji su potrebni za ove ljepotice. #StariSe

Recept je jedan od onih jako jednostavnih, ali nekako mi se čini da s ovim ludim ritmom svijet uglavnom samo za takve i ima vremena. A njegova ljepota? Pa u tome je što su kruške prekrasno aromatične, kao lijepo izgledaju i mogu se iskombinirati s bilo kojom kremom na bazi vanilije, čokolade, karamele ili nečega egzoričnijeg ako ste raspoloženi/inspirirani. Ne bi loše došao ni nekakav posip tipa crumblea po vrhu. A možete njima ukrasiti i tortu ili ih ubaciti u neki kolač. Svestrane, kažem vam.

Ako bježite od bijelog šećera, možete ga zamijeniti medom, smeđim šećerom i ostalim alternativama.

Moj hvalospjev skromnoj kruški ovim se završava, ali jednostavne stvari i jesu najljepše.

POŠIRANE KRUŠKE

Za četiri osobe

  • četiri kruške (izbjegavajte prezrele)
  • 200 g šećera ili meda
  • 1 l vode
  • začini (npr. 3 zvjezdasta anisa i mahuna vanilije ili štapić cimeta ili žličica klinčića ili đumbir/papar/tonka…)
  1. U lonac stavite šećer, vodu i odabrane začine i pustite da voda provri.
  2. U međuvremenu prepolovite kruške, žličicom im odstranite sjemenke (kako točno – pogledajte ovdje) pa ih zatim ogulite.
  3. Odmah ih stavite u vodu i pazite da su cijelo vrijeme prekrivene vodom jer će u protivnom oni dijelovi koji su u doticaju sa zrakom oksidirati.
  4. Kuhajte ih 15-ak minuta, dok ne omekšaju, ali pazite da ih ne prekuhate jer će se inače raspadati.
  5. Ostavite kruške da se ohlade u sirupu u kojem su se kuhale i čuvajte ih u hladnjaku do konzumacije. Po potrebi i želji, prije posluživanja možete ih ponovno ugrijati na štednjaku.

Napomena: Za ozbiljniju varijantu, umjesto vode možete upotrijebiti crno ili bijelo vino pomiješano s vodom u omjeru 1:1.

You may also like

2 komentara

gospodicna 11/07/2020 - 2:56

Izgleda divno 🙂 Uvek me je zanimalo da li se zvezdasti anis nakon upotrebe (kuvanja) baca poput štapića cimeta, karafilića? Nisam ga nikad kupovala pa ne znam da ga koristim.

Reply
Ana-Marija 11/07/2020 - 12:53

Da, da, isto kao cimet 🙂 Ali jako je lijep pa ti ga čak bude žao baciti 🙂

Reply

Leave a Comment