Eton mess puslice s poširanim kruškama

by Ana-Marija

Ispratit ćemo 2019. jednim last-minute slatkišem. Ne samo da vam ovaj post pišem u posljednjem trenu nego je to doista i bio last-minute desert na onoj večeri koju sam vam spominjala u prošlom postu o pašteti od lososa.

A ispratila sam jutros godinu i slanjem prvog newslettera (#happydance) i jako sam sretna da jesam jer je odaziv bio baš divan – hvala svima na odgovorima (nisam još stigla svima odgovoriti, ali hoću – čini se da će vas dosta mućkati koktele ovih dana!). Veselim se nastavku tog oblika virtualnog druženja s vama – puno je neposrednije i bliže, a kao blogerica dugog staža malo patim za tim vremenima u kojima nisu društvene mreže morale posredovati baš svemu. Pa ako se i vama taj oblik komunikacije sviđa, lako se možete priključiti ovdje. Plan je da newsletter ide jedan put mjesečno.

puslice

No vratimo se ovom desertu. Nastao je vrlo spontano – u trenutku kad mi se nimalo nije svidjelo ono što sam prvotno bila zamislila kao kraj te večere. Htjela sam naime ovo samo u kombinaciji s poširanim kruškama, ali nešto sam petljala po omjerima i dodacima zeznula stvar pa sam kao bazu rolade dobila nešto što bi se u najboljem slučaju moglo opisati sa: meh.

Trebalo je misliti brzo i bez puno kompliciranja jer je vremena do dolaska ekipe bilo prilično malo. Od poširanih krušaka nisam htjela odustati jer su mi bile krasne pa sam sve prešaltala na uradi-sam opciju (ionako je cijela večera trebala biti po tom principu – krenuti sa samostalnim mućkanjem koktela pa zatim prijeći na DIY sendviče s trganom svinjetinom). Ovakav desert odlično se uklapa u tu priču, a  Eton Mess ( razlomljene puslice sa šlagom i jagodama) ovo nam je ljeto bio na repeat tako da dileme nije bilo puno.

poširane kruške

Da se ne prepadnete recepta, evo o čemu je ukratko riječ: skuhate kruške (kao za jedan finiji kompot), ispečete velike, čupave puslice i onda sve zajedno poslužite s malo tučenog vrhnja s vanilijom. Savršeno za kraj težeg obroka.

Na slikama ne vidite tučeno vrhnje iz čistog razloga što u trenutku kad sam imala malo vremena za fotografiranje vrhnje još nije bilo tučeno, a i nisam ga htjela tući puno unaprijed. Bila sam nešto krenula komplicirati s fotografijama i u jednom trenutku shvatila da tako neće ići, maksimalno pojednostavila i slikala vam sve baš onako kako je u tom trenutku kod nas doma bilo, s malo nereda i puno igre svjetlosti i sjene i to mi je odmah sjelo. Bor je tek bio stigao i još nije bio okićen pa sam samo prebacila lanac svjećica preko njega, a Karmen je par dana prije u čizmici na prozoru bila pronašla igračkicu i nešto slatkiša – eto otud rekviziti.

puslice

 

Inače, da budemo u skladu s principima iz kuharice Pantarul doma ove biste puslice mogli ispeći dan do dva unaprijed i zatvoriti u vrećice sa zatvaračem, a i kruške možete pripremiti dan do dva prije i čuvati u sirupu u hladnjaku.

 

I prije nego što prijeđemo na recept – u 2020. vam želim samo da budete zdravi, za sve se ostalo možemo pobrinuti sami.

.

ETON MESS PUSLICE S POŠIRANIM KRUŠKAMA

Za 8 osoba

PUSLICE (za 10 do 12 većih puslica)

  • 3 bjelanjka
  • 150 g štauba
  • prstohvat soli
  • šaka krupno sjeckanih badema

Uzmite bjelanjke i mikserom ih istucite da budu čvrsti.

Žlicu po žlicu i dalje miksajući dodajte šećer i posolite.

Ugrijte pećnicu na 150 °C i obložite pleh papirom za pečenje.

Žlicom istresite hrpice željene veličine na papir (ne moraju biti naročito lijepe – ima i čupavost dozu šarma) pa puslice pospite krupno sjeckanim bademima. Važno je da je u ovoj fazi smjesa čvrsta i da dobro drži oblik.

Ako želite sasvim hrskave puslice, onda ih pecite oko 1,5 h, a ako želite da unutra budu pjenaste, onda 1 h (meni je druga opcija draža).

Pustite ih da se ohlade u odškrinutoj pećnici.

puslice

newsletter

 

POŠIRANE KRUŠKE

  • 8-10 krušaka (izbjegavajte prezrele)
  • 400 g šećera ili meda
  • 2 l vode
  • začini (npr. 3 zvjezdasta anisa i mahuna vanilije ili štapić cimeta ili žličica klinčića ili đumbir/papar/tonka…)

U lonac stavite šećer, vodu i odabrane začine i pustite da voda provri.

U međuvremenu guljačem za krumpir ogulite kruške – ostavite im peteljku, a na dnu ih možete samo malo poravnati tako da vam poslije mogu lijepo, uspravno stajati.

Odmah ih stavite u vodu i pazite da su cijelo vrijeme prekrivene vodom jer će u protivnom oni dijelovi koji su u doticaju sa zrakom oksidirati.

Kuhajte ih cca 30 minuta, dok ne omekšaju, ali pazite da ih ne prekuhate jer će se inače raspadati. Točno vrijeme kuhanja ovisit će o jačini vatre i veličini i zrelosti krušaka.

Ostavite kruške da se ohlade u sirupu u kojem su se kuhale i čuvajte ih u sirupu u hladnjaku do konzumacije. Po potrebi i želji, prije posluživanja možete ih ponovno ugrijati na štednjaku.

 

POSLUŽIVANJE

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 ili 2 vrećice burbon vanilin šećera

Istucite vrhnje za šlag s malo burbon vanilin šećera i stavite ga u zdjelicu.

Na pladanj složite puslice, a u zasebnim zdjelama na stol iznesite kruške u sirupu i tučeno vrhnje pa dajte gostima da si sami slože desert.

puslice s kruškama

You may also like

1 comment

gospodična 10/07/2021 - 1:51

Poštovana,
da li može da se smanji količina šećera/meda? Da li količina zaslađivača utiče na gustinu sirupa? Hvala 🙂

Reply

Leave a Comment