What’s Cooking in Dubrovnik dobila Gourmand International nagradu u dvije kategorije

by Ana-Marija

Long time no see, ali što je tu je. Danas sam se jako obradovala pa sam odlučila napisati barem jedan kratki brzinski post da podijelim to veselje s vama.

Naime, nakon ne pretjerano ranog ustajanja (konačno pravi godišnji odmor, nakon nekoliko godina nekih polovičnih rješenja), otvorih jutros mail kad tamo među nekoliko newslettera s kojih se uporno namjeravam odjaviti pa nikako, primljenih računa (od toga se ne možeš odjaviti) i odgovora ne neke ne baš pretjerano važne upite stoji i nešto od pošiljatelja GOURMAND (doslovno piše velikim slovima, nije to neki moj senzacionalizam).

Sad malo premotavamo unatrag. Gourmand International organizacija je koja svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje kuharice u svim zemljama svijeta i to u više kategorija. Nešto kao nagrada Oscar za kuharice, barem tako sebi vole tepati. Šalu na stranu, Gourmand International plod je predanog rada nekolicine pravih zaljubljenika u kuhanje i kuharice.

Prije nekoliko mjeseci dobila sam mail glavnog i odgovornog za cijeli projekt, a čovjek se odaziva na ime Édouard Cointreau. Ako vas je prezime podsjetilo na poznati liker od naranče koji se proizvodi u Francuskoj, na pravom ste tragu, g. Cointreau je s očeve strane pripadnik likerske loze Cointreau, a s majčine mu venama teče konjak jer njezina obitelj potječe od poznatih proizvođača konjaka Frapin i Rémy Martin. Zaključak? G. Cointreau prava je žestica. Moraš i biti takav ako ćeš se uhvatiti ukoštac sa svim kuharicama koje se svake godine izdaju u svakoj zemlji diljem kugle zemaljske.

G. Cointreau javio mi je da je kuharica ušla u izbor za najbolju kuharicu u Hrvatskoj i zamolio me da pošaljem primjerke za žiri. Iskreno, poslije inicijalnog šoka da je netko bitan izvan Hrvatske za knjigu uopće čuo, zvučalo je predobro da bi bilo istinito pa sam ga malo proguglala i pritom saznala sve ove biografsko-alkoholne podatke u kojima bi kakva kundurica iz susjedstva silno uživala. Primjerci poslani, ja već pomalo zaboravila na to, kad u 12. mjesecu javljaju da je What’s Cooking in Dubrovnik u užem izboru.

Da skratim i premotam sad malo unaprijed do danas, javili su da je plod moje dvogodišnje muke dobio nagradu za Hrvatsku u dvije kategorije: Best Female Chef (prebombastično i nerealistično) i Best Blogger’s Cookbook (što mi je jako srcu milo).

Konačna objava svjetskih pobjednika odvija se u Yantaiju u Kini (blizu Pekinga) u lipnju. Konkurencija je vjerojatno ogromna (svi će se kandidati moći naći na stranici Gourmand Internationala u veljači), ali tome se niti ne nadam. Ovo me već jako razveselilo. Dođe mi da odmah počnem pisati nešto novo, ali prije nego što se upustim u takve pothvate, kombiniram kako da vam napišem sažetak puta u Portugal koji bi se svakom pravom gurmanu morao naći na ‘to go list’. Dok ne iskemijam neku krađu kuhinje da vam reportažu podebljam i kakvim slatkim receptom, puno vas pozdravljam.

You may also like

2 komentara

ALIDA 11/10/2015 - 9:56

Čestitam Anamarija. Genijalno. Koje priznanje i poticaj.
Volim vaš blog, energiju koju prenosite i stil kojim to sve radite.

Reply
anamarija 10/11/2015 - 20:03

Draga Alida, hvala na čestitkama i isprika na zakašnjelom odgovoru. I još Vam više hvala na lijepom komplimentu, drago mi je da dijelimo isti senzibilitet

Reply

Leave a Comment